Medewerker teelt (niveau 2)

2 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Tijdens deze opleiding leert de medewerker alles over o.a. teelt, loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen. Uiteindelijk bereik je het niveau van volwaardig medewerker op een teelt bedrijf.

Doel

De opleiding is bedoeld om de deelnemer in de praktijk, maar ook in de theorie te laten uitgroeien naar een volwaardig medewerker.

Voor wie?

Voor iedereen die interesse en affiniteit heeft in teelt en zich daarin wil ontwikkelen.

Voorkennis

 • Diploma niveau 1
 • Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
 • vmbo leerwegen: BB, KB, GL of TL

Wat leer je?

 • Teeltvoorbereiding: samenwerken met collega’s aan de bewerking van de perfecte bodem.
 • Tijdens de teelt: zaaien, poten, planten, verzorgen van het gewas en de oogst.
 • Kwaliteitshandhaving: sorteren en verpakken van de geoogste producten en klaarzetten voor transport.
 • In teamverband zorgvuldig en systematisch werken.

Opbouw, werkwijze en leerroute

Tijdens de mbo niveau 2 opleiding gaat de medewerker aan de slag gaan met verschillende opdrachten die gekoppeld zijn aan modules. Elk schooljaar kent vijf modules zodat er na twee jaar een volledig overzicht is van hoe een gewas geteeld moet worden.

De medewerker gaat een dag per week naar school. Daar worden de modules verder uitgelegd en gaat de student ook aan de slag met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Tot slot kan de studie helemaal eigen gemaakt worden met een keuzedeel, waarin de kennis verbreedt of verdiept wordt. Een voorbeeld van een keuzedeel voor deze bbl-incompany opleiding is Teeltspecialisatie.

Aan het einde van de opleiding wordt er op verschillende manieren examen gedaan. Voor algemene vakken zoals Nederlands en rekenen wordt een schriftelijk examen afgelegd. Voor de praktijkvakken volgt een proeve van bekwaamheid (PvB). Als alle examens zijn behaald, de bpv positief is beoordeeld en verder wordt aan alle overige voorwaarden voldaan, wordt het diploma niveau 2 Medewerker teelt (crebonummer 25431) uitgereikt.

Vrijstelling

Vrijstelling voor bijvoorbeeld de AVO vakken is eventueel mogelijk wanneer de medewerker al een niveau 2 diploma hebt. Dit wordt altijd overlegd met de docent.

Bijzonderheden

Voor deze opleiding is een laptop nodig.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma niveau 2 Medewerker teelt (crebonummer 25431).

Jij kunt na deze opleiding aan de slag als medewerker teelt in bijvoorbeeld de kas of in de buitenlucht. Een baan als medewerker teelt, vershandel of in de zadenhandel ligt voor jou in het verschiet!  In de agrosector is veel werk te vinden.

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding.

Informatie

bbl + maatwerk
2 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Huisje voor biodiversiteit

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Beeldscherm van een tuin met een man op de achtergrond - Referentie Berry Zaad

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Tim Salet aan het werk in de tuin

‘Dat vuur voor groen en natuur zit in mij; de studie heeft dit vuur verder aangewakkerd, zodat ik mijn overtuiging en mijn ideeën nu beter kan overbrengen.’

Tim Salet

Medewerker Natuurhuisje.nl

Ivo staat op straat naast planten en een boom

“Plantenkennis, kleine kneepjes hoe snoei je het beste een boom, dat is wat ik tijdens de bbl-opleiding medewerker hovenier niveau 2 heb geleerd. Daarvoor was ik er een leek in en nu heb ik de vaardigheden en de basis erin zitten. Het bezig zijn vind ik daarnaast ook leuk. Ik ben er niet 1 die constant in de schoolbanken wil zitten en buiten leer je ook een hele hoop. Meer dan dat je eigenlijk van papier leert.”

Ivo

Medewerker gemeente Heerlen

Gerelateerde opleidingen

2 mensen aan het werk in een fruit boomgaard - vakbekwaam medewerker teelt (niveau 3)

Vakbekwaam medewerker teelt (niveau 3)

Tijdens deze opleiding wordt alles geleerd over teelt, onderdelen als loopbaan, burgerschap, Nederlands en rekenen komen ook aan bod. De volwaardig vakbekwaam medewerker kan na de opleiding aan de slag bij een teelt bedrijf.

bbl + maatwerk
3 jaar
Vrouw die door een kas loopt - Vakexpert teelt groene technologie

Vakexpert teelt en groene technologie (niveau 4)

Tijdens deze opleiding wordt alles geleerd over teelt. Algemene vakken als loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen maken ook onderdeel uit van deze opleiding.

bbl + maatwerk
3 jaar
Man aan het werk met een heggenschaar - Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek

Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)

Als medewerker groen en cultuurtechniek leert de medewerker in deze opleiding van alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Hiernaast is er ook aandacht voor verkeersveiligheid en flora en fauna.

bbl + maatwerk
3 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Medewerker teelt (niveau 2)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Medewerker teelt (niveau 2)