Vakexpert teelt en groene technologie (niveau 4)

3 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Tijdens deze opleiding wordt alles geleerd over teelt. Algemene vakken als loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen maken ook onderdeel uit van deze opleiding. Als vak expert kan er na deze opleiding gewerkt worden op een teeltbedrijf.  Na deze opleiding kan de medewerker binnen een teeltbedrijf: zelfstandig functioneren, kan kleine groepen aansturen, kan adviseren op het gebied van teeltwerkzaamheden en is in staat om volgens planning te werken.

Doel

Na het behalen van het diploma is de medewerker in staat om alle opgedane praktische vaardigheden en theoretische kennis in het werkveld toe te passen.

Voor wie?

Voor iedereen die interesse en affiniteit heeft in teelt en zich daarin wil ontwikkelen.

Voorkennis

 • Diploma niveau 3
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
 • VMBO leerwegen: KL, GL of TL

Wat leer je?

 • Teeltvoorbereiding: samenwerken met collega’s aan de bewerking van de perfecte bodem.
 • Tijdens de teelt: zaaien, poten, planten, verzorgen en oogsten van het gewas.
 • Kwaliteitshandhaving: geoogste producten nauwkeurig sorteren, verpakken en klaarzetten voor transport.
 • Kennisbron: Als vak expert teelt meedenken in de planning en tijdens de werkzaamheden. Binnen het team het pakken van de leidende rol.
 • Commercieel inzicht: kansen en innovaties zien en goed in zetten.
 • Leiderschap: co√∂rdineren, aansturen, adviseren en uitvoeren.
 • Optimaliseren van bedrijfsprocessen:¬†samenwerken met collega’s aan de bewerking van de perfecte gewassen.

Opbouw, werkwijze en leerroute

Tijdens de mbo niveau 4 opleiding vakexpert teelt gaat de medewerker bij een erkend leerbedrijf aan de slag met verschillende opdrachten die gekoppeld zijn aan modules. Elk schooljaar kent vijf modules zodat er na drie jaar een volledig overzicht is van hoe een gewas geteeld moet worden, en hoe hier een aansturende rol in gespeeld kan worden.

Een dag per week gaat de medewerker naar school. Daar worden de modules verder uitgelegd en worden ook de algemene vakken zoals Nederlandse taal, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap behandeld. Tot slot kan de studie helemaal eigen gemaakt worden met verschillende keuzedelen, waarin de kennis verbreedt of verdiept. Een voorbeeld van een keuzedeel is Veilig werken, teeltspecialisatie of ondernemend gedrag.

Aan het einde van de opleiding volgt er een examen op verschillende manieren. Voor de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma niveau 4 Vakexpert Teelt en groene technologie (crebo: 25534).

Vrijstelling

Vrijstelling voor bijvoorbeeld de AVO vakken is eventueel mogelijk wanneer de medewerker al een niveau 3 of 4 diploma hebt. Dit wordt altijd samen overlegd met de docent.

Bijzonderheden

 • Voor deze opleiding is een laptop nodig.
 • Nederlands en rekenen moeten behaald worden op niveau 3F.
 • Management, personeel en organisatie zijn belangrijke onderdelen van de opleiding.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorco√∂rdinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma niveau 4 Vakexpert teelt en groene technologie (crebonummer 25534).

Na deze opleiding kan men werken als kweker, teler, kwaliteitscontroleur, specialist gewasbescherming, zelfstandig ondernemer, tuinbouwadviseur of inkoper/verkoper. In de sector agro is zeker een mooie toekomst voor jou weggelegd!

Na de Vakexpert teelt en groene technologie opleiding kun je doorstromen naar een HBO-opleiding. De opleidingen International fresh business management, Tuinbouw en akkerbouw en Docent en kennismanager groene sector sluiten goed aan.

Informatie

bbl + maatwerk
3 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Yuverta llo referentie Simon

Doordat ik merk dat ik meer weet, ga ik zelfverzekerder te werk. Ik kan verantwoorden wat ik doe, waar ik ook aan het werk ben. Ook als ik gewoon bij mensen thuis de tuin doe.‚ÄĚ

Simon

Deelnemer bbl opleiding vakbekwaam medewerker Natuur, water en recreatie (niveau 3)

Gosse Jilderda referentie

"Gisteren de topopleiding Urban Green development van Yuverta Houten mogen afronden. Zeer inspirerende opleiding, leerzaam, prachtige excursies, boeiende leerkrachten, waar we verder mee kunnen. En zeker niet te vergeten de leuke klasgenoten die heb mogen leren kennen."

Gosse Jilderda

Hoofduitvoerder en ecologisch adviseur bij Frisia Groep

Maaike van Leeuwaarden referentie

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Gerelateerde opleidingen

Medewerker teelt

Medewerker teelt (niveau 2)

Tijdens deze opleiding leert de medewerker alles over o.a. teelt, loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen. Uiteindelijk bereik je het niveau van volwaardig medewerker op een teelt bedrijf.

bbl + maatwerk
2 jaar
Yuverta llo bblc vakbekwaam medewerker

Vakbekwaam medewerker teelt (niveau 3)

Tijdens deze opleiding wordt alles geleerd over teelt, onderdelen als loopbaan, burgerschap, Nederlands en rekenen komen ook aan bod. De volwaardig vakbekwaam medewerker kan na de opleiding aan de slag bij een teelt bedrijf.

bbl + maatwerk
3 jaar
Yuverta llo bblc leidinggevende team afdeling

Leidinggevende team / afdeling / project (Niveau 4)

Ben jij in het bezit van een niveau 3 diploma, en heb je de wens om door te groeien, vanuit werkervaring, naar niveau 4? Dan bieden we de éénjarige kopopleiding aan zodat je je kan door ontwikkelen tot leidinggevende.

bbl + maatwerk
1 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Vakexpert teelt en groene technologie (niveau 4)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Vakexpert teelt en groene technologie (niveau 4)