Vakbekwaam medewerker teelt (niveau 3)

3 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Tijdens deze opleiding wordt alles geleerd over teelt, onderdelen als loopbaan, burgerschap, Nederlands en rekenen komen ook aan bod. De volwaardig vakbekwaam medewerker kan na de opleiding aan de slag bij een teelt bedrijf. De medewerker gefunctioneerd zelfstandig en kan kleine groepen aansturen.

Doel

De vakbekwaam medewerker beheerst de praktische vaardigheden en heeft bijbehorende theoretische kennis om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het bedrijf!

Voor wie?

Voor iedereen die interesse en affiniteit heeft in teelt en zich daarin verder wil ontwikkelen.

Voorkennis

Wat leer je?

 • Teeltvoorbereiding: samenwerken met collega’s aan de bewerking van de perfecte bodem.
 • Tijdens de teelt: zaaien, poten, planten, het gewas verzorgen en oogsten.
 • Kwaliteitshandhaving: sorteren van geoogste producten, verpakken en klaarzetten voor transport.
 • Teamwork: leiderschap.
 • Systematisch en zorgvuldig werken
 • Aansturen van een team

Opbouw, werkwijze en leerroute

Tijdens de mbo niveau 3 opleiding vakbekwaam medewerker teelt wordt er gewerkt in een erkend leerbedrijf aan verschillende opdrachten die gekoppeld zijn aan modules. Elk schooljaar kent vijf modules zodat na drie jaar een volledig overzicht aanwezig is van hoe een gewas geteeld moet worden, en hoe hier een leidende rol in gespeeld kan worden.

Een dag per week gaat de medewerker naar school. Daar worden de modules verder uitgelegd en komen ook algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap aan bod. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met verschillende keuzedelen, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Een voorbeeld van een keuzedeel voor deze mbo-opleiding is Teeltspecialisatie of ondernemend gedrag.

Aan het einde van de opleiding volgt er een examen op verschillende manieren. Voor de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma niveau 3 Vakbekwaam medewerker teelt. (crebonummer 25536).

Vrijstelling

Vrijstelling voor bijvoorbeeld de AVO vakken is eventueel mogelijk wanneer er al een niveau 2 of 3 diploma aanwezig is. Dit wordt altijd samen overlegd met de docent tijdens de intake.

Bijzonderheden

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma niveau 3 Vakbekwaam medewerker teelt. (crebonummer 25536).

Na deze opleiding ben jij klaar voor een baan in de bedekte teelt, open teelt of werk je met bijvoorbeeld jonge zaden en jonge planten. Jij zaait, oogst, plant en onderhoudt het gewas. Je kunt aan de slag als echte teamplayer in de teeltsector. In de agrosector is veel werk te vinden.

Na de Vakbekwaam medewerker teelt opleiding kan er doorgestroomd worden naar een niveau 4 opleiding.

Informatie

bbl + maatwerk
3 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Huisje voor biodiversiteit

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Gosse Jilderda

"Gisteren de topopleiding Urban Green development van Yuverta Houten mogen afronden. Zeer inspirerende opleiding, leerzaam, prachtige excursies, boeiende leerkrachten, waar we verder mee kunnen. En zeker niet te vergeten de leuke klasgenoten die heb mogen leren kennen."

Gosse Jilderda

Hoofduitvoerder en ecologisch adviseur bij Frisia Groep

Beeldscherm van een tuin met een man op de achtergrond - Referentie Berry Zaad

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Martine Niks-Cuijten

“Kijk dit blije ei hoofd! Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik vrijwillig nog een opleiding zou volgen en het ook nog eens superleuk zou vinden, had ik je niet geloofd. Maar wat was dit een leuk jaar zeg! Ik keek uit naar iedere woensdag dat ik naar het Yuvertapark kon voor de opleiding Urban Green Development. Ik heb genoten van iedere studiedag! Ik heb zoveel inspiratie opgedaan en nieuwe vriendschappen gesloten met klasgenoten. Gelukkig ben ik nog niet helemaal klaar. Dan volg ik nog 1 module en lever ik mijn rode draadopdracht in (er kwam even een bevalling tussendoor ????)."

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij Gemeente Laarbeek

Gerelateerde opleidingen

Perenboom - Medewerker teelt

Medewerker teelt (niveau 2)

Tijdens deze opleiding leert de medewerker alles over o.a. teelt, loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen. Uiteindelijk bereik je het niveau van volwaardig medewerker op een teelt bedrijf.

bbl + maatwerk
2 jaar
Vrouw die door een kas loopt - Vakexpert teelt groene technologie

Vakexpert teelt en groene technologie (niveau 4)

Tijdens deze opleiding wordt alles geleerd over teelt. Algemene vakken als loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen maken ook onderdeel uit van deze opleiding.

bbl + maatwerk
3 jaar
Man aan het werk met een heggenschaar - Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek

Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)

Als medewerker groen en cultuurtechniek leert de medewerker in deze opleiding van alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Hiernaast is er ook aandacht voor verkeersveiligheid en flora en fauna.

bbl + maatwerk
3 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Vakbekwaam medewerker teelt (niveau 3)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Vakbekwaam medewerker teelt (niveau 3)