Opzichter/uitvoerder groene ruimte (natuur, water en recreatie) (niveau 4)

3 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Wil jij dat je medewerkers iedereen een toptijd in de natuur te geven? Organiseren en leidinggeven is een pré om het werk in jouw bedrijf goed te laten lopen. Dan is de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte iets voor de medewerkers in jouw bedrijf.

Doel

Tijdens deze opleiding is er veel aandacht voor het organiseren van werk op het gebied van aanleggen en beheer van groenprojecten. Na de opleiding is er veel kennis opgedaan over natuurbeheer, ecologie en leefomgeving.

Klussen binnenhalen en kijken naar innovaties die voor het bedrijf of de organisatie zinvol kunnen zijn past bij het profiel van de medewerker met deze opleiding.

Voor wie?

 • Voor iedereen met een hart voor natuur die graag wil werken in het groen en de sociale omgeving.
 • Voor iedereen die kan en/of wil doorgroeien binnen een organisatie.

Voorkennis

 • Diploma niveau 3
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • vmbo leerwegen: KL, GL of TL
 • Daarnaast is het vooraf behalen van het B- en E-rijbewijs een pré, mocht het rijbewijzen hier nog niet over aanwezig zijn, dan is hier ook ruimte voor tijdens de opleiding.

Wat leer je?

De medewerker Opzichter/uitvoerder groene ruimte

 • draagt zorg voor flora, fauna, bodem en water aanleg/inrichting en onderhoud/beheer
 • repareert gereedschappen en/of machines
 • communiceert over het werk
 • voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden rondom aanleg/inrichting en onderhoud/beheer uit
 • stelt een plan op en draagt zorg voor de realisatie
 • calculeert en bewaakt budget
 • levert het werk op
 • optimaliseert proces/werkwijze/samenwerking
 • stuurt het team aan

Opbouw, werkwijze en leerroute

In de deeltijd mbo niveau 4 (bbl + maatwerk) opleiding Opzichter/uitvoerder groene ruimte leer je de algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast is er aandacht om het toekomstige beroep te leren kennen. In je profielfase wordt afstudeerrichting gekozen. De studie gaat in op wat het beroep vraagt van de medewerker. Denk hierbij aan recreatieve activiteiten, landschapskunde, waterbeheer of flora en fauna. In de opleiding is ook aandacht voor zelfstandig werken, plannen en werkvoorbereiding/projectuitvoering.

Aan het einde van de opleiding moet op verschillende manieren examen gedaan worden. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde wordt een schriftelijk examen afgelegd. Voor de praktijkvakken vindt een proeven van bekwaamheid (PvB) plaats. Als alle examens zijn gehaald en de BPV positief is beoordeeld, wordt het diploma niveau 4 Opzichter/uitvoerder groene ruimte (crebonummer 25617) uitgereikt.

Vrijstelling

Heeft de medewerker tijdens een voorgaande (niveau 4, havo of hoger) opleiding de AVO vakken al succesvol afgerond? Dan is eventuele vrijstelling hiervoor mogelijk. Dit bespreken wij tijdens de intake.

Bijzonderheden

Jij als werkgever bent een erkend leerbedrijf of bent bereid dit aan te vragen. Erkend leerbedrijf worden | SBB (s-bb.nl)  Het bedrijf zorgt voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst.

Voor deze opleiding is een laptop nodig.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • De lessen worden gegeven door praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

Diploma niveau 4 Opzichter/uitvoerder groene ruimte (crebonummer 25617).

Jouw werk vindt voor een deel plaats in de buitenlucht en op kantoor. Je werkt bijvoorbeeld bij een natuurorganisatie, een water- of zuiveringsschap, waterleidingbedrijf, je bent outdoor-activiteitenbegeleider, werkt in een groen/cultuurtechnisch bedrijf, of doet iets anders in natuurbeheer of de recreatiesector.

Na de opleiding Natuur, water en recreatie niveau 4 kun je doorstromen naar een HBO-opleiding. De opleidingen Bos- en natuurbeheer, Land- en watermanagement, Plattelandsvernieuwing of Leisure & Events sluiten goed aan. Zelf lesgeven? Kies dan bijvoorbeeld voor de opleiding Docent en kennismanager groene sector.

Informatie

bbl + maatwerk
3 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Yuverta llo referentie Yvonne

Na bijna 25 jaar softwareontwikkeling besluit Yvonne Kramer de VHG brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier te volgen. Drie jaar later start ze haar eigen bureau in ecologisch tuinontwerp. ‘Zonder de kennis die ik bij Yuverta LLO heb opgedaan, had ik de stap niet gezet.’

Yvonne Kramer

Ecologisch tuinontwerper LushGardens

Martine Niks Cuijten referentie

“Kijk dit blije ei hoofd! Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik vrijwillig nog een opleiding zou volgen en het ook nog eens superleuk zou vinden, had ik je niet geloofd. Maar wat was dit een leuk jaar zeg! Ik keek uit naar iedere woensdag dat ik naar het Yuvertapark kon voor de opleiding Urban Green Development. Ik heb genoten van iedere studiedag! Ik heb zoveel inspiratie opgedaan en nieuwe vriendschappen gesloten met klasgenoten. Gelukkig ben ik nog niet helemaal klaar. Dan volg ik nog 1 module en lever ik mijn rode draadopdracht in (er kwam even een bevalling tussendoor ????)."

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij Gemeente Laarbeek

Yuverta llo referentie Berry

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Gerelateerde opleidingen

Medewerker natuur water recreatie

Medewerker natuur, water en recreatie (niveau 2)

In de opleiding als medewerker natuur, water en recreatie (NWR) leert de medewerker van alles over het onderhouden en beheren van de groene buitenruimte: publieke ruimtes zoals die van gemeentes, vakantieparken en sportvelden.

bbl + maatwerk
2 jaar
Opzichter/uitvoerder

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) (niveau 4)

Tijdens deze opleiding leert de medewerker alles over o.a. teelt, loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen. Uiteindelijk bereik je het niveau van volwaardig medewerker op een teelt bedrijf.

bbl + maatwerk
3 jaar
Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie

Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (niveau 3)

Als medewerker natuur, water en recreatie (NWR) leert de medewerker van alles over het onderhouden en beheren van de groene buitenruimte. Onderhoud in publieke ruimtes zoals die van gemeentes, vakantieparken en sportvelden.

bbl + maatwerk
2 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Opzichter/uitvoerder groene ruimte (natuur, water en recreatie) (niveau 4)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Opzichter/uitvoerder groene ruimte (natuur, water en recreatie) (niveau 4)