Vakbekwaam medewerker voeding en technologie, niveau 3
mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)
Een vakbekwaam medewerker voeding en technologie is zelfstandig inzetbaar op meerdere plaatsen binnen het bedrijf. De operator kan omgaan met veranderingen en verbeteringen doorvoeren in het bereidingsproces en het eindproduct.
De werkzaamheden en de eisen die gesteld worden aan medewerkers en bedrijven in de levensmiddelenindustrie worden steeds complexer en van een hoger niveau. Het blijven ontwikkelen van medewerkers is daarom essentieel.Â
Doel
Een vakbekwaam medewerker voeding en technologie is zelfstandig inzetbaar op meerdere plaatsen binnen het bedrijf. De operator kan omgaan met veranderingen en verbeteringen doorvoeren in het bereidingsproces en het eindproduct.
Voor wie?
Voor operators in de levensmiddelenindustrie. Medewerkers kunnen worden aangemeld voor de opleiding of er kan een incompany traject worden gestart.
Voorkennis
Bij voorkeur enkele jaren werkervaring, opgedaan in de levensmiddelenindustrie.Â
Wat leer je?
De volgende thema’s komen aan bod:
- Kwaliteit en (voedsel)veiligheid
- Techniek en storingsanalyse
- Product- en procesanalyse
- Efficiënt produceren
- Verbeteren van (productie)processen
De opleiding besteed ook aandacht aan persoonlijke ontwikkeling door aanbod van vakken waarin communicatie, samenwerken, analyseren en interpreteren aan bod komen.
Opbouw, werkwijze en leerroute
De kern van de opleiding wordt gevormd door werkplek-opdrachten.
De medewerker verwerkt de aangeboden theorie door het maken van opdrachten op de eigen werkplek. Hierdoor creëert iedere medewerker  zijn of haar eigen bedrijfsspecifieke maatwerk.
Vrijstelling
Vrijstellingen kunnen van toepassing zijn, afhankelijk van de individuele vooropleiding. Overleg dit met de docent.
Bijzonderheden
Het is naast het volgen van de opleiding verplicht om 650 uren per jaar te werken in een erkend leerbedrijf in de levensmiddelenindustrie.
Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)
- Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
- In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment het beste gestart kan worden, individueel of als groepstraject.
- De lessen worden verzorgd door praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
- De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
- Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.
Afronding en vervolg
Wanneer de deelnemer slaagt voor de opleiding ontvang de deelnemer het mbo 3 diploma Vakbekwaam medewerker voeding en technologie.
De medewerker is duurzaam en toekomstbestendig inzetbaar in de levensmiddelenindustrie.
De medewerker kan doorstromen naar niveau 4: Vakexpert voeding en technologie, mits de werkzaamheden passend zijn.
Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?
Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen. Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.
Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.
Referenties en ervaringen uit de praktijk
Trainingen zijn iedere keer weer een opfrisser.
Jack van den Hove
Hovenier
Goede opleiding, prima locatie.
Oscar Stijkel
Assistent werkleider Senzer
Na bijna 25 jaar softwareontwikkeling besluit Yvonne Kramer de VHG brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier te volgen. ‘Door de opleiding heb ik meer kennis en vaardigheden opgedaan en het vertrouwen dat ik het kan.’
Yvonne Kramer
Ecologisch tuinontwerper LushGardens
Gerelateerde opleidingen
Medewerker voeding en technologie, niveau 2
Een medewerker voeding en technologie kan zelfstandig producten bereiden, verpakken en controleren. De operator let op hygiëne en kwaliteit en weet hoe te handelen bij afwijkingen.
Techniek voor voedingsoperators (verdieping – niveau 3)
In de levensmiddelenindustrie vindt door digitalisering en robotisering een verschuiving plaats in werkzaamheden. Zo moeten medewerkers steeds zelfstandiger storingen kunnen beoordelen en oplossen.
Vakexpert voeding en technologie, niveau 4
In deze opleiding verschuift de focus van het bedienen naar het volledig begrijpen van het proces en de eigen rol daarin. Je ziet de samenhang en invloed van de verschillende bedrijfsprocessen.