Vakexpert voeding en technologie, niveau 4
mbo deeltijd opleiding (bbl+maatwerk)
Een vakexpert voeding en technologie is gericht op het ontwikkelen en bereiden van voedingsmiddelen voor mens en dier. De medewerker is zich sterk bewust van de invloed die de verschillende factoren hebben op het eindproduct, het (productie)proces en de kosten.
De werkzaamheden en de eisen die gesteld worden aan medewerkers en bedrijven in de levensmiddelenindustrie worden steeds complexer en van een hoger niveau. Het blijven ontwikkelen van medewerkers is daarom essentieel.
Doel
De vakexpert is duurzaam en toekomstbestendig inzetbaar in de levensmiddelenindustrie. De medewerker beschikt over up-to-date kennis op het gebied van voedselkwaliteit, levensmiddelenleer en voedselveiligheid. De medewerker voert kwaliteitsanalyses uit en beheerst het gebruik van meetapparatuur. De medewerker kent de eisen rond voedselkwaliteit voor het gehele productieproces, van oogst tot verpakking.
Voor wie?
Voor allround operators in de levensmiddelenindustrie. Deelnemers kunnen individueel worden aangemeld voor de opleiding of er kan een in-company traject worden gestart.
Voorkennis
Je beschikt aantoonbaar over minimaal niveau 3 werk- en denkniveau. Bij voorkeur enkele jaren werkervaring, opgedaan in de levensmiddelenindustrie.
Wat leer je?
Thema’s die aan bod komen zijn:
- Kwaliteit, (voedsel)veiligheid en milieu
- Apparatuur en technische voorzieningen
- Product- en procesanalyse
- Plannen, logistiek en keten-denken
- Efficiënt produceren
- Verbeteren van (productie)processen
In deze opleiding verschuift de focus van het bedienen naar het volledig begrijpen van het proces en de eigen rol daarin. Je ziet de samenhang en invloed van de verschillende bedrijfsprocessen. Door deze kennis en inzichten verhoog je je eigen werkplezier.
De opleiding besteed ook aandacht aan persoonlijke ontwikkeling op het gebied van communicatie, samenwerken, analyseren en interpreteren.
Opbouw, werkwijze en leerroute
De kern van de opleiding wordt gevormd door de werkplek-opdrachten. De medewerker verwerkt de aangeboden theorie door het maken van opdrachten binnen de eigen productieomgeving. Hierdoor creëert iedere medewerker zijn of haar eigen bedrijfsspecifieke maatwerk.
Bijzonderheden
Het is verplicht om 650 uren per jaar te werken in een erkend leerbedrijf in de levensmiddelenindustrie, naast de opleiding.
Vrijstelling
Vrijstellingen kunnen van toepassing zijn, afhankelijk van de individuele vooropleiding.
Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)
- Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
- In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
- Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
- Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
- De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
- Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.
Afronding en vervolg
mbo 4 diploma Vakexpert voeding en technologie. (crebonummer 25463).
Na het afronden van deze opleiding beschik je over een startkwalificatie voor een hbo–opleiding.
Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?
Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen. Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.
Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.
Referenties en ervaringen uit de praktijk
Na bijna 25 jaar softwareontwikkeling besluit Yvonne Kramer de VHG brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier te volgen. Drie jaar later start ze haar eigen bureau in ecologisch tuinontwerp. ‘Zonder de kennis die ik bij Yuverta LLO heb opgedaan, had ik de stap niet gezet.’
Yvonne Kramer
Ecologisch tuinontwerper LushGardens
“Ik kan toepassen wat ik op school leer en ik kan het op het werk toepassen. De afgelopen week mocht ik op het werk een opdracht uitvoeren dat ik de rest mocht aansturen.”
Rachelle
Medewerkster gemeente Beek
Doordat ik merk dat ik meer weet, ga ik zelfverzekerder te werk. Ik kan verantwoorden wat ik doe, waar ik ook aan het werk ben. Ook als ik gewoon bij mensen thuis de tuin doe.”
Simon
Deelnemer bbl opleiding vakbekwaam medewerker Natuur, water en recreatie (niveau 3)
Gerelateerde opleidingen
Allround operator in de mengvoederindustrie, niveau 3
Wil jij als operator in de mengvoederindustrie meer leren over onderwerpen, zoals grondstoffen en receptuur, proces en besturing, zorgsystemen, persen, malen en mengen? En zou je het verbeteren van processen nog beter willen beheersen?
Inleiding in de levensmiddelentechnologie, niveau 2 en 3
Heb jij interesse in de levensmiddelenindustrie of ben je er nog maar net werkzaam, dan is deze opleiding iets voor jou. Je leert de basisbeginselen van voedselveiligheid, en het zorgdragen voor de kwaliteit van het eindproduct.
Vakbekwaam medewerker voeding en technologie, niveau 3
Voor operators in de levensmiddelenindustrie. Medewerkers kunnen individueel worden aangemeld voor de opleiding of er kan een in-company traject worden gestart.