Doel

De hippische sport is - na voetbal - wat omzet betreft de grootste sport van Nederland. Na deze paardenopleiding ben jij een kenner op het gebied van gedrag, fysiologie, voeding, gezondheid, aan- en verkoop en trainen van paarden. Ook kun jij omgaan met wisselende en onverwachte omstandigheden in het hippisch bedrijf. Jij hebt een neus voor commercie! Ben jij klaar voor de start in de paardensport in Limburg of daarbuiten?

Eisen

Vooropleiding- Diploma niveau 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
- VMBO leerwegen: KL (onder voorwaarden), GL of TL

Doelgroep

Jij kunt na deze opleiding aan de slag bij bijvoorbeeld een manege, een hengstenhouderij of een paardenfokkerij of –handelaar. Maar ook een bedrijfsleider van een hippisch centrum, een paardenhandelaar, trainer of manager paardensportbedrijf zijn mogelijk.

Afsluiting

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald ontvang je een diploma niveau 4 Bedrijfsleider paardensport en -houderij (crebonummer 25468).

Vervolgopleidingen
Na de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij kun je doorstromen naar een HBO-opleiding, bijvoorbeeld de opleiding Dier- en Veehouderij, Hippische Bedrijfskunde of de opleiding Docent en Kennismanager Groene Sector.

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@

Opbouw van deze MBO-opleiding

De MBO niveau 4 opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over het trainen van paarden, gedrag, voeding en verzorging en het verlenen van eerste hulp aan het paard. Het aspirant-instructeursdiploma van de KNHS vormt jouw basis. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Een voorbeeld van een keuzedeel voor deze MBO paardenopleiding is kennis over het voorbereiden en de organisatie van paardenkeuringen.

Alle studenten van niveau 3 en 4 behalen tijdens de opleiding een instructeursbevoegdheid passend bij hun eigen rijniveau. De eisen zijn gelijk aan die van de KNHS. Je laat zelf twee disciplines zien: springen en dressuur. Via keuzedelen kun je je ook specialiseren in bijvoorbeeld mennen of eventing. Het streven is dat alle studenten hun diploma aspirant-instructeur behalen.

Als je weinig rijervaring hebt, realiseer je dan dat dit extra inspanningen (rijlessen) vergt buiten de opleiding om. Je hoeft geen eigen paard te hebben, maar kunt deze ook huren. Lees hierover verder bij kosten

Bekijk deze studie in cijfers
Studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris vind je hieronder:

Maatwerk
Ben je een hippische topsporter en bestaat je hele leven uit paarden trainen en op wedstrijd uitbrengen - spreek ons aan over maatwerkmogelijkheden. Zo geven wij bij goede schoolresultaten en proactieve houding in de lessen verlof om bijvoorbeeld internationaal op concours te gaan en uit te komen voor team NL. 

Soortgelijke opleidingen
Naast deze opleiding zijn er ook andere paardenopleidingen op niveau 3: Vakbekwaam medewerker paardensport- en houderij en niveau 4 Instructeur paardensport en –houderij. Wil je sowieso iets met dieren gaan doen? Kijk dan ook eens bij Bedrijfsleider dierverzorging of Dierenartsassistent paraveterinair.

Wat leer je

 • Specialistische kennis: Jij hebt de leiding op een hippische bedrijf en jij speelt in op ontwikkelingen in de branche.
 • Adviseren: Jij begeleidt bij de training van ruiter en paard.
 • Managen: Jij bent verantwoordelijk voor je eigen werk, resultaten van teams, projecten of afdelingen in de organisatie.
 • Alle ins en outs over paarden: Jij weet alles over de anatomie, voedingsleer, ziekteleer en het natuurlijk gedrag van paarden.
 • Communiceren: Jij kunt omgaan met een grote diversiteit aan klantgroepen, met uiteenlopende belangen. Je bouwt een netwerk op,
 • Aankopen en verkopen: Je kunt fok- en trainingsgegevens en veterinaire rapporten beoordelen om tot een goed aan- of verkoopadvies te komen.

*Kosten

Kosten MBO-opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij
De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.
 

Lesgeld

BBL niveau 3-4 (deeltijd)
Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld  € 612,- voor BBL niveau 3 en 4.

BOL niveau 1-4 (voltijd)
Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 1.216,- voor BOL-onderwijs.

 

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen.

Voor de BOL en BBL-opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij moet je voor boeken, readers en dergelijke rekenen op ongeveer € 300,- in het eerste studiejaar en ongeveer € 150,- in de overige leerjaren. Daarnaast zijn een cap, rijbroek en rijlaarzen verplicht voor ongeveer € 60,-. Moet je een paard huren (kan alleen bij BOL)? Denk dan aan €12,50 per week voor maximaal 30 schoolweken per jaar. Voor deze opleiding heb je ook een laptop nodig.

Vrijwillige (ouder)bijdrage

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij Yuverta.
 

Meer weten?
Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (BBL):

 • Werken en leren combineren: de maandagen naar school en daarnaast een arbeidscontract van minimaal 20 uur in een erkend leerbedrijf;
 • Je leert nu eenmaal het beste in de echte reële beroepspraktijk;
 • Elke route geeft de mogelijkheid een passend instructeursdiploma te verkrijgen (aspirant, basis, of wedstrijdsport van ORUN);
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten met hippische expertise;
 • De opleiding wordt in Roermond uitgevoerd. Praktijklessen en praktijkbezoeken zijn op wisselende locaties in Zuidoost-Nederland.

 

Aandachtspunten:

 • Zorg dat je een betaald arbeidscontract krijgt en ga niet akkoord met een betaling in natura zoals bijvoorbeeld in stalling van je eigen paard en/of rijlessen. Vraag ons vooraf om hulp en advies via het e-mailadres: m.cleven@citaverde.nl)
 • Zorg dat je bij je leerbedrijf in de competenties ‘rijden’ en ‘lesgeven’ kunt groeien.
 • BBL-studenten hebben minder uren les op school, maar werken aan hetzelfde diploma als de BOL-studenten. Hierdoor vraagt de BBL veel meer zelfstandigheid en volharding van de student.