Doel

Ben jij 16 jaar of ouder en heb je geen diploma van het voortgezet onderwijs? Wil je toch naar het MBO? Dan kun je terecht bij de Entree-opleiding van Yuverta Leven Lang Ontwikkelen.

Hier leer je het MBO kennen en het werkveld waar je later wilt gaan werken. Het programma duurt een jaar. Je krijgt lessen op school en loopt stage. Een vast team van docenten zal jou begeleiden en coachen. Hiermee heb je meer kansen op een baan die bij je past. 

Leerwegen

  • BOL (Beroepsopleidende leerweg): 60% school en 40% stage.
  • BBL (Beroepsbegeleidende leerweg): 20% school en 80% werken.

Doelgroep

Na de Entree-opleiding Plant, dier of groene leefomgeving kun je werken in de openbare ruimte, bij particulieren of bij een hoveniersbedrijf of kweker. Het kunnen ook bedrijven zijn die zich bezighouden met bos- en natuurbeheer, bedrijven voor land, water en milieutechniek of
binnen een (groen technisch) recreatiebedrijf.

Werkwijze

Je toont inzet en werkt zorgvuldig. Ook stel je je collegiaal op, en werk je goed samen met collega’s. Je kunt goed en beleefd overweg met opdrachtgevers, leveranciers, chauffeurs en klanten. Tot slot ga je zorgvuldig om met de kwetsbare en bederfelijke groene producten.

Vooropleiding

Een entree-opleiding kun je alleen volgen als je géén diploma hebt.

Afsluiting

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Als je alle examens hebt gehaald ontvang je een diploma Assistent Plant, Dier of (groene)leefomgeving (crebonummer 25657).

Doorleren

Na je diplomering kun je met je mentor in overleg of een niveau 2 opleiding voor jou haalbaar is. Ook kun je er voor kiezen om aan het werk te gaan. Met je diploma heb je in ieder geval een goede basis gelegd voor je verdere loopbaan in het beroep!

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@

Wat leer je

  • kennis van groen: Jij gaat zorgvuldig om met de kwetsbare groene producten.
  • werkrelaties onderhouden: Jij kunt goed overweg met collega’s, opdrachtgevers, chauffeurs en klanten.
  • aanpassen: Jij hebt geleerd hoe je moet omgaan met veranderingen en werkdruk tijdens je werk.

De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.

Lesgeld

BOL niveau 1-4 (voltijd)
Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 1.216,- voor BOL-onderwijs.

BBL niveau 1-2 (deeltijd)
Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 253,- voor BBL niveau 1 en 2.

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen.

Voor de BOL-opleiding assistent plant en (groene) leefomgeving moet je voor boeken, readers en dergelijke rekenen op ongeveer € 410,-. Daarnaast schaf je persoonlijke beschermingsmiddelen aan voor ongeveer € 250,-. Voor deze opleiding heb je ook een laptop nodig die je kunt lenen op school. Voor de BBL-opleiding assistent plant en (groene) leefomgeving zijn de totale kosten ongeveer € 410,-.

Vrijwillige (ouder)bijdrage

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelingen. 
 

Meer weten?

Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (BBL):

  • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
  • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
  • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
  • De opleiding kan op diverse locaties in Limburg uitgevoerd worden.
  • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte cursus te volgen.