Doel

De instructeur in de paardensport werkt niet alleen aan de rijtechnische ontwikkeling van de paardensporter en het paard, maar ook aan de mentale en fysieke ontwikkeling van de sporter. Je bent een echt mensenmens en communiceert met zowel de recreant, topsporter als investeerder. Goede zorg en training leveren veel op. Alle kennis rondom het trainen van paarden heb jij dan ook in huis! Ben jij klaar voor de start in de paardensport?

Doelgroep

Na de Instructeur paardensport en -houderij opleiding kun je doorstromen naar een HBO-opleiding, bijvoorbeeld de opleiding Dier- en Veehouderij, Hippische Bedrijfskunde of de opleiding Docent en Kennismanager Groene Sector.

 

Eisen

Vooropleiding
- Diploma niveau 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
​​​​​- ​​VMBO KL (onder voorwaarden), GL of TL

Afsluiting

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald ontvang je een diploma niveau 4 Instructeur paardensport en -houderij (crebonummer 25469).

Doorleren

Na de Instructeur paardensport en -houderij opleiding kun je doorstromen naar een HBO-opleiding, bijvoorbeeld de opleiding Dier- en Veehouderij, Hippische Bedrijfskunde of de opleiding Docent en Kennismanager Groene Sector.

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@

Opbouw van de MBO-opleiding

De MBO niveau 4 opleiding instructeur paardensport en -houderij start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over het trainen van paarden en over de sector waar je in gaat werken. Het aspirant-instructeursdiploma van de KNHS vormt jouw basis. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeelden van een keuzedeel voor deze MBO paardenopleiding zijn ondernemerschap of een voorbereidend programma voor het HBO.

Alle studenten van niveau 3 en 4 behalen tijdens de opleiding een instructeursbevoegdheid passend bij hun eigen rijniveau. De eisen zijn gelijk aan die van de KNHS. Je laat zelf twee disciplines zien: springen en dressuur. Via keuzedelen kun je je ook specialiseren in bijvoorbeeld mennen of eventing. Het streven is dat alle studenten hun diploma aspirant-instructeur behalen.

Als je weinig rijervaring hebt, realiseer je dan dat dit extra inspanningen (rijlessen) vergt buiten de opleiding om. Je hoeft geen eigen paard te hebben. Als BOL-student kun je deze ook huren. Als jij de BBL-opleiding doet, breng jij jouw eigen paard of een paard van jouw bedrijf mee op praktijkdagen. Lees hierover verder bij kosten

Maatwerk

Ben je een hippische topsporter en bestaat je hele leven uit paarden trainen en op wedstrijd uitbrengen - spreek ons aan over maatwerkmogelijkheden. Zo geven wij bij goede schoolresultaten en proactieve houding in de lessen verlof om bijvoorbeeld internationaal op concours te gaan en uit te komen voor team NL. 

 

Soortgelijke opleidingen

Naast deze opleiding zijn er ook paardenopleidingen op niveau 3: Vakbekwaam medewerker paardensport- en houderij en niveau 4:  Bedrijfsleider paardensport en –houderij. Wil je sowieso iets met dieren gaan doen? Kijk dan ook eens bij Bedrijfsleider dierverzorging of Dierenartsassistent paraveterinair.

 

Wat leer je

 • Trainen: Jij begeleidt recreatieve en professionele paardensporters en paarden met de modernste technieken.
 • Coachen: Jij helpt paardensporters met hun sportgedrag en zaken als veiligheid, uitrusting, regels en voorschriften.
 • Sociale vaardigheden: Jij hebt een motiverende houding en kunt omgaan met verschillende doelgroepen.
 • Analyseren en bijsturen: Je observeert regelmatig en zet lange termijn plannen op voor de ontwikkeling van de paardensporters.
 • Netwerken: Je onderhoudt contacten met klanten, leveranciers, externe adviseurs en bouw zo een eigen netwerk op.
 • KENNEN EN KUNNEN: Van anatomie tot zadelen: jij weet álles van paarden en hoe je die kennis kunt toepassen in de praktijk.

*Kosten

De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.

Lesgeld

BBL niveau 3-4 (deeltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld  € 612,- voor BBL niveau 3 en 4.

BOL niveau 1-4 (voltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 1.216,- voor BOL-onderwijs.

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen.

Voor de BOL en BBL-opleiding Instructeur paardensport en -houderij moet je voor boeken, readers en dergelijke rekenen op ongeveer € 300,- in het eerste studiejaar en ongeveer € 150,- in de overige leerjaren. Daarnaast zijn een cap, rijbroek en rijlaarzen verplicht voor ongeveer € 60,-. Moet je een paard huren (kan alleen bij BOL)? Denk dan aan €12,50 per week voor maximaal 30 schoolweken per jaar. Voor deze opleiding heb je ook een laptop nodig.


Vrijwillige (ouder)bijdrage  

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen.


Meer weten?

Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (BBL)

 • Werken en leren combineren: de maandagen naar school en daarnaast een arbeidscontract van minimaal 20 uur in een erkend leerbedrijf;
 • Je leert nu eenmaal het beste in de echte reële beroepspraktijk;
 • Elke route geeft de mogelijkheid een passend instructeursdiploma te verkrijgen (aspirant, basis, of wedstrijdsport van ORUN);
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten met hippische expertise;
 • De opleiding wordt in Roermond uitgevoerd. Praktijklessen en praktijkbezoeken zijn op wisselende locaties in Zuidoost-Nederland.

 

Aandachtspunten

 • Zorg dat je een betaald arbeidscontract krijgt en ga niet akkoord met een betaling in natura zoals bijvoorbeeld in stalling van je eigen paard en/of rijlessen. Vraag ons vooraf om hulp en advies.
 • Zorg dat je bij je leerbedrijf in de competenties ‘rijden’ en ‘lesgeven’ kunt groeien.
 • BBL-studenten hebben minder uren les op school, maar werken aan hetzelfde diploma als de BOL-studenten. Hierdoor vraagt de BBL veel meer zelfstandigheid en volharding van de student.