Doel

Tijdens opleiding medewerker teelt leer je van alles over onder meer planten, teelthandelingen, oogsten en sorteren en bemesten. Voor deze opleiding wordt een baangarantie gegeven, dus na het behalen van je diploma kun je zeker aan de slag in de agrowereld.

Eisen

Vooropleiding
- Diploma niveau 1
- Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
- VMBO leerwegen: BL, KL, GL of TL

Doelgroep

Jij kunt na deze opleiding aan de slag als teler of kweker in bijvoorbeeld de kas of in de buitenlucht. Een baan als medewerker teelt, vershandel of een zadenhandel ligt voor jou in het verschiet!

Afsluiting

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 2 Medewerker teelt (crebonummer 25431).

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@

Opbouw van deze MBO-opleiding

De MBO niveau 2 opleiding medewerker teelt start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Denk hierbij aan kennis over de bodem, oogsten, substraat, bemesting en vermeerdering. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Een voorbeeld van een keuzedeel voor deze MBO-opleiding is Duits.  

Studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris vind je hieronder:

Deze teeltopleiding is er ook op niveau 3 en niveau 4. Vind je werken in de agrosector en natuur sowieso leuk? Kijk dan ook eens bij medewerker agrarisch loonwerk of medewerker hovenier.

Wat leer je

  • Kennis van gewassen: Jij weet precies hoe je zaait, poot, plant en het gewas onderhoudt.

  • Systematisch werken: Jij kunt het geoogste product nauwkeurig sorteren, verpakken en klaarzetten voor transport.

  • Zorgvuldig werken: Je werkt samen met collega's aan de bewerking van de perfecte bodem.

De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.

Lesgeld

BBL niveau 1-2 (deeltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 253,- voor BBL niveau 1 en 2.

BOL niveau 1-4 (voltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 1.216,- voor BOL-onderwijs.

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen.

Voor de BOL-opleiding medewerker teelt moet je voor boeken, readers en dergelijke rekenen op ongeveer € 250,- in het eerste studiejaar en ongeveer € 30,- in het tweede leerjaar. Daarnaast schaf je persoonlijke beschermingsmiddelen aan voor ongeveer € 50,- tot € 75,-. Voor deze opleiding heb je ook een laptop nodig. Voor de BBL-opleiding medewerker teelt zijn de totale kosten ongeveer € 415,-.

Vrijwillige (ouder)bijdrage  

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen

Meer weten?

Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (BBL):

  • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
  • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
  • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
  • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
  • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
  • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte cursus te volgen.