Doel
Tijdens opleiding vakbekwaam hovenier leer je van alles over aanleg van tuinen en parken. Dat kan in Limburg, maar ook buiten onze provincie of zelfs in het buitenland zijn er mogelijkheden voor stages en je baan later. Jij hebt straks alle kennis in huis over (half)verharding, aanleg van beplanting en gazon, vijvers en waterpartijen, bouwkundige werken en riolering/regenwaterafvoer.
Opbouw van deze MBO-opleiding
De MBO niveau 3 opleiding hovenier start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Denk hierbij aan kennis over onderhoud, flora en fauna, landmeten en waterpassen, civieltechnisch onderhoud, maar ook communicatie met publiek. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeelden van een keuzedeel voor deze MBO-opleiding zijn een specialisatie in technische werken in het groen, cultuurtechniek of Duits.
Bekijk in onderstaande overzichten de studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris voor deze opleiding.
Deze hoveniersopleiding is er ook op niveau 2 en niveau 4. Vind je werken in de natuur sowieso leuk? Kijk dan ook eens bij vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek of vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie.
Doelgroep
Na deze opleiding help je aan de hand van een ontwerp mee met het aanleggen en onderhouden van groen. Je kunt werken in een groenbedrijf, als opzichter of greenkeeper op een golfterrein of uiteraard als hovenier. In deze sector is veel vraag naar personeel.
Eisen
Vooropleiding
- Diploma niveau 2
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
- VMBO leerwegen: KL, GL of TL
Afsluiting
Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 3 Vakbekwaam hovenier (crebonummer 25618).
Doorleren
Na de niveau 3 opleiding vakbekwaam medewerker hovenier kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.
