Inhoud

In deze masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

  •  Allerlei vormen en systemen van eetbaar groen: agroforestry, regeneratieve landbouw, voedselbos, permacultuurtuin en traditionele moestuin. Wat zijn de verschillen? Wat zijn de overeenkomsten? Welke kan je toepassen in de groene stad? 
  •  Theoretische achtergrond: Systeemdenken en permacultuur. Wat is een ecologisch systeem? Wat zijn de basisprincipes van permacultuurontwerp en hoe kan je ze toepassen in het eetbaar groen in de stad? 
  •  Het eetbare assortiment: welke – wilde en gecultiveerde – planten zijn eetbaar? Welke delen zijn eetbaar? Hoe smaken ze? Hoe kan je ze toepassen in de stad? 
  •  Eetbaar groen in relatie tot de andere urban green thema’s: de bodem, biodiversiteit, klimaatadaptatie etc. Hoe kan eetbaar groen een bijdrage leveren? 
  •  Beheer van eetbaar groen in de stad: Wie mag/kan oogsten? Hoe betrek je de buurt? Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud? 
  •  Excursies: we bezoeken uiteenlopende projecten die allemaal bezig zijn met eetbaar groen: voedselbos, stadsmoestuin, fruitkweker, schooltuin etc.

Deze masterclass wordt verzorgd door Kaat Biesemans-Hoogewijs (voedselboswachter).

Masterclass

Deze masterclass is onderdeel van de topopleiding Urban Green Development. Deze bestaat uit 6 verschillende thema’s en zal in verschillende masterclasses aan bod komen. Hieronder kun je doorklikken naar de betreffende topopleiding of de andere masterclasses:

Topopleiding Urban Green Development
Biodiversiteit/ecologisch groen
Sociale waarden van groen
Trends van vroeger en nu (vormt samen met Circulair denken één masterclass)
Circulair denken (vormt samen met Trends van vroeger en nu één masterclass)
Klimaatadaptatie
Het levende gebouw

Je kunt ervoor kiezen om de gehele opleiding te volgen of deel te nemen aan de afzonderlijke masterclasses. De masterclasses duren elk 4 dagen. Wanneer je ervoor kiest om de gehele opleiding te volgen, neem je deel aan alle masterclasses, excursies en opdrachten die daarbij behoren. Ondertussen werk je onder begeleiding van een coach aan je examenopdracht, die van toepassing is op de organisatie waarvoor je werkt.

Doel

Op dit moment zijn voedselbossen en andere vormen van eetbaar groen populair. Niet alleen in particuliere tuinen, maar juist ook in het openbaar groen.

In deze masterclass krijg je inzicht in de diverse vormen en systemen van eetbaar groen en leer je de basisprincipes van het voedselbos in te passen in de groene ruimte. Je doet kennis op over het ontwerpen en beheren van eetbaar groen, maar weet ook hoe je burgers en andere betrokkenen kunt betrekken bij de planvorming.

Doelgroep

Je werkt in of voor de groene of technische sector en bent in het bezit van een:

  •  Mbo niveau 4 diploma of een niveau 4 werk- en denkniveau
  •  Branche-diploma VHG
  • HBO (AD of bachelor) of universitair diploma.

Daarnaast ben je in staat om:

  • Een presentatie te verzorgen met visuele ondersteuning;
  • Rapportages en plannen te maken;
  • Informatie te verzamelen uit diverse bronnen.

Voldoe je niet aan deze eisen en wil je toch deelnemen, neem dan contact op met levenlangontwikkelen@yuverta.nl.

Afsluiting

Aan het eind van de opleiding vindt er een examen plaats. Wanneer je hiervoor slaagt, ontvang je een getuigschrift namens Yuverta Leven Lang Ontwikkelen.

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@
Beschikbare startdata
Urban Green Development (UGD) - masterclass eetbaar groen
Startdatum traject: 08-05-2024
Locatie van training: Houten
Direct aanmelden
08-05-2024 09:30-16:00 -Lesdag 1 van 4
15-05-2024 09:30-16:00 -Lesdag 2 van 4
22-05-2024 09:30-16:00 -Lesdag 3 van 4
29-05-2024 09:30-16:00 -Lesdag 4 van 4