De sociale aspecten van groen
De sociale aspecten van groen: welke voordelen levert een groene werk- en leefomgeving?
Groen heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van mensen. Onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in de natuur kan leiden tot een vermindering van stress, angst en depressie, evenals een verbetering van de fysieke gezondheid.
Ontmoetingsplek
In een stedelijke omgeving dient groen vaak als ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt. In stadsparken komen mensen samen om te ontspannen, sporten, picknicken en sociale activiteiten te ondernemen. Maar ook binnen speelt groen een steeds belangrijkere rol. Was het enkele jaren geleden nog gebruikelijk om een of twee planten in je woonkamer te hebben, tegenwoordig vind je ze door het hele huis. Ook veel bedrijven investeren zichtbaar in een groene werkplek. De vraag naar interieurbeplanting is de afgelopen jaren fors toegenomen.
Prettig werkklimaat
Uit onderzoek blijkt dat een groene werk- en leefomgeving veel gezondheidsvoordelen oplevert. Planten hebben een positief effect op het welzijn van de mens én dragen bij aan een prettig werkklimaat. Omringd worden door planten kan helpen om stress te verminderen en de concentratie van medewerkers te verhogen, wat leidt tot betere prestaties. Bovendien zorgt groen voor een beter binnenklimaat doordat planten het natuurlijke vermogen hebben om lucht te zuiveren.
Interieurbeplanting
Vanuit Yuverta Leven Lang Ontwikkelen bieden we onderwijs aan professionals die werkzaam zijn binnen de groen-blauwe sector en zorgen we ervoor dat ons aanbod aansluit op actuele ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Samen met de branchevereniging VHG bieden we sinds enkele jaren bijvoorbeeld de basisopleiding Interieurbeplanting aan, een praktijkgerichte opleiding waarin deelnemers onder meer kennis opdoen over de verzorging van binnenplanten, hun assortimentskennis uitbreiden en ziekten en plagen leren herkennen.
Sociale waarden van groen
In de topopleiding Urban Green Development leren deelnemers met een toekomstgerichte blik naar de leefomgeving te kijken en groene en duurzame oplossingen bedenken voor vraagstukken die ontstaan door klimaatverandering. Aan de topopleiding nemen mensen vanuit diverse achtergronden deel: groenprofessionals, ecologisch adviseurs, maar bijvoorbeeld ook wijkbeheerders, duurzaamheidsadviseurs van woningbouwcorporaties en grote aannemers, beleidsmakers en toezichthouders. Deze mix van ervaring, vakkennis en disciplines zorgt ervoor dat de groep deelnemers elkaar inhoudelijk goed kan aanvullen en versterken. Voorwaarde voor deelname aan de opleiding is minimaal het bezit van een mbo-niveau 4 diploma of een niveau 4 werk- en denkniveau. De topopleiding Urban Green Development is in zijn geheel te volgen, maar deelnemers kunnen er ook voor kiezen om een of meer afzonderlijke masterclasses te volgen. Eén daarvan is de masterclass Sociale waarden van groen. Hierin is aandacht voor de sociale aspecten van groen en leren deelnemers hoe zij (maatschappelijke) organisaties kunnen helpen om hun groenbeleid vorm te geven.
Vragen?
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in het Vakblad NUC Bedrijfsgoed, mei 2023. Auteur: Maaike Vroom.