Opleiding hovenier: vooruitzicht op een groene toekomst

Wil je graag in de hoveniers- en groenvoorzieningssector werken, of ben je al werkzaam in deze sector en wil je een diploma behalen of jezelf omscholen tot hovenier? Dan ben je bij Yuverta LLO aan het juiste adres, wij bieden de VHG-Brancheopleidingen aan.

Wat is de VHG?

De afkorting VHG staat voor Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners. In het groen zijn zij de branchevereniging voor ondernemers. Denk hierbij aan hoveniers, groenvoorzieners, interieurbeplanters, dak- en gevelbegroening en boomspecialisten. Bij de VHG zijn ongeveer 1.100 bedrijven aangesloten. Door de VHG wordt er kennis gedeeld, ontzorgt en de belangen van de leden worden behartigt. Yuverta LLO werkt samen met de VHG aan het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen in de groene ruimte door bijvoorbeeld een bijdrage te leveren aan het realiseren van een groene en gezonde leefomgeving.

Wat zijn VHG hovenier opleidingen?

Met de VHG Brancheopleidingen (opleiding tot hovenier voor volwassenen) wordt het vakonderwijs in de hoveniers- en groenvoorziening sector bevorderd. De hovenier opleiding(en) worden meestal in de avonduren gegeven en zijn gericht op werkenden in de hoveniers- en groenvoorziening sector of voor mensen die in de deze sector willen gaan werken in de toekomst. In de hovenier opleiding volwassenen worden verschillende aspecten van het vakgebied behandeld zoals tuinaanleg, tuinonderhoud, boomverzorging, groenvoorziening en landscapsarchitectuur.

Vakbekwaam hovenier
Yuverta llo vhg aankomend hovenier versneld 1200x800 1

VHG opleiding hovenier

De VHG opleiding Vakbekwaam Hovenier bestaat uit drie leerjaren. Het eerste leerjaar is de opleiding Aankomend Hovenier. In dit eerste jaar leer je de basisvaardigheden van het vak. Bijvoorbeeld meer over planten. Het tweede jaar is de opleiding Hovenier. Je leert meer over de basisvaardigheden van tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op de onderwerpen uit jaar 1. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het ontwerp van een tuin. Het derde en laatste jaar is de opleiding Vakbekwaam Hovenier. In deze opleiding ga je de verdieping in op onderwerpen zoals het aanleggen en onderhouden van beplanting, plantenkennis en meer. Complexe aanlegwerkzaamheden maak jij tot jouw specialiteit. Daarna kan je aan de slag in de groene sector bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf, of je start een eigen bedrijf. Let op je bent geen ecologisch hovenier na het volgen van deze opleidingen. Heb je nog ambitie om verder door te groeien? Dan bieden wij de opleiding Aankomend Projectleider aan, hierin kan je doorgroeien naar een leidinggevende positie.

Na het volgen van de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier kan je een eigen bedrijf starten of gaan werken voor een hoveniersbedrijf.

Hoveniersopleiding

De hovenier opleiding(en) bij Yuverta LLO zijn gemaakt op mbo niveau. De lessen bevatten geen burgerschap, rekenen of andere algemene vakken. Je gaat je echt een opleiding volgen waarbij je de basisvaardigheden van het vak leert en deze verder specialiseert. Je hoeft tijdens de opleiding hovenier geen stage te lopen bij een erkend leerbedrijf.

VHG-brancheopleiding Aankomend Hovenier start in Roermond
Yuverta team onderwijs 1200x800 1

Leren bij Yuverta LLO

Het werk en de wereld om ons heen veranderen continu. Net als je eigen ambities en plannen. Je wilt je aanpassen en ontwikkelen om het verschil te kunnen maken in jouw wereld of op jouw vakgebied. In deze continue reis is Yuverta Leven Lang Ontwikkelen (LLO) een vertrouwde basis voor je. Of het nu gaat om persoonlijke kennis middels een training of opleiding. Dichtbij en praktisch. Groei mee en maak steeds een stap in jouw groene vakwereld.

Opleiding hovenier avondschool

Bij de VHG opleiding tot hovenier van Yuverta LLO begrijpen we dat volwassenen unieke behoeften hebben als het gaat om hun opleiding. Daarom bieden we avondschoolmogelijkheden aan, zodat je kunt investeren in je toekomst als hovenier en een opleiding kan volgen buiten je huidige werk.

Om te kunnen starten met de opleiding is er geen specifieke voorkennis nodig zoals een vmbo diploma, mbo niveau of hbo niveau. De enige eis is dat je 18 jaar of ouder bent. Dus heb jij groene vingers, wil je hovenier worden en wil je werken in de praktijk? Lees dan vooral verder.

Medewerker hovenier
Yuverta llo vhg aankomend projectleider 2 1200x800 1
Yuverta llo vakbekwaam Hovenier VHG 1200x800 1

Welke hoveniersopleidingen heeft Yuverta LLO?

Ontdek de diverse opleidingsmogelijkheden bij Yuverta LLO, beschikbaar op verschillende niveaus. Hieronder zie je een overzicht van onze programma’s.

VHG – Assistent hovenier

De brancheopleiding Assistent Hovenier is speciaal ontwikkeld voor deelnemers die afkomstig zijn uit de Wajong of SW en is ook bijzonder geschikt voor leerlingen uit het praktijkonderwijs. De opleiding is praktijkgericht en is bedoeld voor individuen die niet voldoen aan de criteria voor een reguliere mbo-opleiding op niveau 1 of niveau 2.

VHG – Aankomend hovenier

Wil je je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? De opleiding Aankomend hovenier is het eerste leerjaar van de brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier. Je leert de basis van het hoveniersvak, waarbij de praktijk centraal staat. In deze opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt. Als je de opleiding succesvol afrondt, kun je doorstromen naar jaar 2 (Hovenier).

VHG – Hovenier

De opleiding Hovenier is het tweede leerjaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op de onderwerpen die zijn behandeld in jaar 1 (Aankomend Hovenier). Deze opleiding kun je volgen als je jaar 1 van de VHG opleiding succesvol hebt afgerond of een diploma van een relevante opleiding op mbo-niveau 2 bezit.

VHG – Vakbekwaam Hovenier

In het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding rond je de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier af. Er vindt een verdere verdieping plaats op de basisvaardigheden in tuintechniek en je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden. Deze opleiding kun je volgen als je jaar 2 van de VHG brancheopleiding succesvol hebt afgerond of een vergelijkbaar mbo diploma bezit.

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal. De lessen vinden plaats in de avonduren

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie, waarin je projecten in de groene ruimte organiseert en aanstuurt.

Welke hoveniersopleidingen biedt Yuverta LLO aan?

HoveniersopleidingYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend hovenier

Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
HovenierYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Hovenier

De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op het eerste leerjaar (Aankomend Hovenier).

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
Vakbekwaam hovenierYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Vakbekwaam hovenier

In het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding rond je de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier af. Er vindt een verdere verdieping plaats op de onderwerpen aanleg en je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
Yuverta llo vhg aankomend projectleider 1 1200x800 1Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
Yuverta llo vhg aankomend projectleider 2 1200x800 1Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
Assistent Hovenier VHGYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Assistent hovenier

In deze praktische opleiding doe je kennis en vaardigheden op om een goede start te maken als assistent medewerker in de groene sector. Bijvoorbeeld bij een hovenier, groot groenvoorziener, kweker, tuincentrum of gemeente.

Brancheopleiding
60 dagdelen (180 uur)
€ 2.830,00 p.p.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Maaike van Leeuwaarden referentie

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Yuverta llo referentie Ivo

“Plantenkennis, kleine kneepjes hoe snoei je het beste een boom, dat is wat ik tijdens de bbl-opleiding medewerker hovenier niveau 2 heb geleerd. Daarvoor was ik er een leek in en nu heb ik de vaardigheden en de basis erin zitten. Het bezig zijn vind ik daarnaast ook leuk. Ik ben er niet 1 die constant in de schoolbanken wil zitten en buiten leer je ook een hele hoop. Meer dan dat je eigenlijk van papier leert.”

Ivo

Medewerker gemeente Heerlen

Gosse Jilderda referentie

"Gisteren de topopleiding Urban Green development van Yuverta Houten mogen afronden. Zeer inspirerende opleiding, leerzaam, prachtige excursies, boeiende leerkrachten, waar we verder mee kunnen. En zeker niet te vergeten de leuke klasgenoten die heb mogen leren kennen."

Gosse Jilderda

Hoofduitvoerder en ecologisch adviseur bij Frisia Groep

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Hoveniersopleiding