Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) geeft duidelijkheid over het niveau van diploma’s
Het Nederlands Kwalificatieraamwerk is een systeem dat de niveaus van allerlei soorten opleidingen vergelijkbaar maakt. Of je nu een basisopleiding volgt of een meerjarige universitaire studie, het NLQF helpt om te laten zien op welk niveau je leert of werkt.
Wat is het NLQF?
Het NLQF (Nederlands Kwalificatieraamwerk) geeft duidelijkheid over het niveau van diploma’s. Alle door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkende opleidingen zijn ingeschaald in het NLQF.
Het raamwerk bestaat uit acht niveaus en geeft per niveau aan welke kennis en vaardigheden daarbij horen, evenals de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Door private kwalificaties op een van deze niveaus in te schalen, wordt het mogelijk om de niveaus van verschillende kwalificaties met elkaar te vergelijken. Dit is handig voor werkgevers om het niveau van (niet-formele) diploma’s te kennen. Deze richtlijnen zijn ook nuttig voor werknemers zelf. Private opleiders kunnen met een NLQF-niveau laten zien hoe hoog de kwaliteit van hun opleiding is. Aan de hand van het NLQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert.
Bron foto: NLQF
EQF en NLQF
Het Nederlands Kwalificatieraamwerk is gekoppeld aan het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF). De Europese Unie heeft het Europees Kwalificatieraamwerk ontwikkeld om nationale kwalificaties begrijpelijker en beter vergelijkbaar te maken. Hierdoor kan een hovenier uit Nederland in bijvoorbeeld Finland of Spanje laten zien over welk werk- en denkniveau hij beschikt.
Transparantie en internationale mobiliteit
Op dit moment zijn 39 landen bezig met het invoeren van het EQF door hun nationale kwalificatieraamwerk te koppelen aan het EQF. Dit draagt bij aan het transparanter maken van de verschillende onderwijssystemen in de EU en vergemakkelijkt de internationale mobiliteit van werknemers en studenten. Aan de hand van het EQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert.
Meer informatie?
Wil je meer weten over de inschaling van kwalificaties in het Nederlands Kwalificatieraamwerk of het Europees Kwalificatieraamwerk? Kijk voor uitgebreide informatie op www.nlqf.nl of www.europea.eu.