Nieuws
15 november 2022

Groene kennis weer up-to-date

Sinds 2020 biedt Yuverta leven lang ontwikkelen de topopleiding Urban Green Development (UGD) aan. Hier spijkeren geïnteresseerden hun kennis bij in zeven verschillende modules. Heidi Kamerling, practor Groene Leefbare Stad, is nauw bij de opleiding betrokken en legt uit hoe belangrijk doorleren voor gemeenteambtenaren is in deze snel veranderende tijden.

Als practor heb ik twee belangrijke taken: “ten eerste zorg ik er vanuit een onderzoekende houding voor dat de leergierigheid en nieuwsgierigheid bij docenten en studenten geprikkeld wordt. Dit doe ik door het uitvoeren van praktische onderzoeken en experimenten. Een voorbeeld daarvan is vegetatieonderzoek.” Haar tweede belangrijke taak is het vertalen van wetenschappelijke kennis naar begrijpelijke, praktische kennis voor de studenten en het bedrijfsleven.

Groene kennis weer up-to-date

Actuele kennis voor de openbare ruimte

Heidi Kamerling geeft aan dat de opleiding tot stand is gekomen naar aanleiding van vragen die speelden bij alumni en het bedrijfsleven. “Neem bijvoorbeeld een gemeenteambtenaar die een groenopleiding had gevolgd maar tijdens haar werk ontdekte dat haar kennis niet aansloot bij de cases de zij in praktijk moest behandelen. Zowel op mbo- als hbo-niveau werd in het verleden gewerkt met ‘fixed knowledge’, die niet meer aansloot op de praktijk. Twee jaar geleden hebben wij dan ook het roer radicaal omgegooid en zijn de topopleiding UGD gestart, die wél voorziet in het beantwoorden van actuele kennisvragen bij de deelnemers.”

Binnen één jaar opgefrist

De opleiding is opgedeeld in zeven modules: biodiversiteit/ecologisch groensociale waarde van groenklimaat-adaptatietrends (vroeger en nu)circulair denkenhet levende gebouw, en eetbaar groen. De modules kunnen naar eigen keuze en apart van elkaar gevolgd worden, vertelt Heidi Kamerling: “Voor elke module schakelen we experts in die op dit moment nog dagelijks met hun vak bezig zijn, zo houd je de kennis actueel. Wat hierbij ook van groot belang is, is dat veel projecten in de publieke ruimte tegenwoordig multidisciplinair zijn. Dat betekent dat deelnemers aan de opleiding ook leren beargumenteren wat voor hen belangrijk is, tijdens overleg en samenwerking met stakeholders.” De Urban Green Development opleiding is dus uiterst geschikt voor mensen die zich nóg meer willen specialiseren en hun kennis up-to-date willen houden. Door de opdeling in modules, is er voor elke groenprofessional in de openbare ruimte interessante lesstof beschikbaar. Veel wijkbeheerders, duurzaamheidsadviseurs van onder andere woningbouwcorporaties en grote aannemers, beleidsmakers en toezichthouders hebben in de afgelopen twee jaar hun licht opgedaan.

Aanmelden?

Nieuwsgierig naar de topopleiding UGD? Bekijk dan het aanbod opleidingen via onze website.

Yuverta Leven Lang Ontwikkelen
Telefoon: 088 435 4350
E-mail: levenlangontwikkelen@yuverta.nl

Redactie

Dit artikel is gepubliceerd in het Stadswerk magazine 09 – 2022, Heidi Kamerling, practor Groene Leefbare Stad, Yuverta groene mbo opleidingen en trainingen, Philip Fokker, Stadswerk Magazine redacteur product en materiaal.

Vragen?

Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Teek op een bloem - Week van de Teek

Week van de Teek 22 april

22 tot en met 26 april is de week van de teek. Deze week wordt georganiseerd door kennisinstituut Stigas en 20 landelijke organisaties in de groene en agrarische sectoren. In deze week is er aandacht voor de risico’s die teken met zich meebrengen als je werkt in het groen of graag recreëert in de natuur. Teken kunnen ziektes overbrengen, denk hierbij aan de ziekte van Lyme.
Lancering Hotspot Duurzaam Voedselsysteem

Lancering Hotspot Duurzaam voedselsysteem

14 maart vond de lancering plaats van de Hotspot Duurzaam voedselsysteem - powered by Yuverta - Limburg en Noord-Brabant. Dit initiatief is het epicentrum van samenwerking tussen bedrijven, docenten en studenten, gericht op het vormgeven van een toekomstbestendig, eerlijk en circulair voedselsysteem.
Stad van de Toekomst biodiversiteit

Stad van de Toekomst – We hebben heel veel vakmensen nodig

‘Wij realiseren ons allemaal dat het warmer wordt en dat er meer water naar beneden komt. Ook weten we dat het groen handvatten kan bieden. Toch zie je in steden vaak het tegenovergestelde gebeuren, vooral bij particulieren. Wij moeten nog veel meer ontstenen.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Groene kennis weer up-to-date