Assistent Plant, Dier of (groene)leefomgeving (niveau 1)

1 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl+maatwerk)

Heb jij medewerkers in jouw bedrijf werken zonder diploma van het voortgezet onderwijs? Maar zie je potentie in deze medewerkers? Dan kunnen wij samen met jou, als werkgever, deze medewerkers een Entree-opleiding aanbieden. De opleiding is gericht op het werken in de vakgebieden plant, dier of (groene) leefomgeving.

Doel

Allereerst wordt er een keuze gemaakt voor het vakgebied voor de opleiding, namelijk: plant, dier of groene leefomgeving. Aan het einde van deze opleiding zijn de basisvaardigheden aangeleerd, die nodig zijn om een goede start te hebben binnen het werkveld.

Voor wie?

Heb jij medewerkers in jouw bedrijf werken zonder diploma van het voortgezet onderwijs? Maar zie je potentie in deze medewerkers? Dan kunnen wij samen met jou, als werkgever, deze medewerkers een Entree-opleiding aanbieden.

Voorkennis

Een entree-opleiding kun je alleen volgen als je géén diploma hebt.

Wat leer je?

Je toont inzet en werkt zorgvuldig. Ook stel je je collegiaal op, en werk je goed samen met collega’s. Je kunt goed en beleefd overweg met opdrachtgevers, leveranciers, chauffeurs en klanten. Tot slot ga je zorgvuldig om met de kwetsbare en bederfelijke groene producten.

 • Kennis van groen: Jij gaat zorgvuldig om met de kwetsbare groene producten.
 • Kennis van dier: Verzorging van dieren of dierlijke producten.
 • Kennis van leefomgeving: Werken in en het verzorgen van de groene leefomgeving.
 • Werkrelaties onderhouden: Jij kunt goed overweg met collega’s, opdrachtgevers, chauffeurs en klanten.
 • Aanpassen: Jij hebt geleerd hoe je moet omgaan met veranderingen en werkdruk tijdens je werk.

Opbouw, werkwijze en leerroute

Je werkt onder begeleiding van een ervaren praktijkopleider van jouw bedrijf. Deze praktijkopleider vertaald als het ware de theorie die je leert tijdens de schooldag in de praktijk zoals in jouw bedrijf wordt toegepast. Hij staat in nauw contact met de docent en samen worden de vorderingen op het bedrijf en op school doorgesproken en worden knelpunten in beeld gebracht.

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Als je alle examens hebt gehaald ontvang je een diploma Assistent Plant, Dier of (groene)leefomgeving (crebonummer 25657).

Met het diploma toon je aan dat je in staat bent zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Je houdt rekening met de klanten en/of dienstverlenende normen en waarden van de organisatie en gedraagt je op een professionele manier. Binnen je takenpakket ben je flexibel en kun je snel van werkplek wisselen.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

Diploma Assistent Plant, Dier of (groene)leefomgeving (crebo-nummer 25657)

Jouw werk vindt voor een deel plaats in de buitenlucht en op kantoor. Je werkt bijvoorbeeld bij een natuurorganisatie, een water- of zuiveringsschap, waterleidingbedrijf, je bent outdoor-activiteitenbegeleider, werkt in een groen/cultuurtechnisch bedrijf, of doet iets anders in natuurbeheer of de recreatiesector.

Na je diplomering kun je met je mentor in overleg of een niveau 2 opleiding voor jou haalbaar is. Ook kun je ervoor kiezen om aan het werk te gaan. Met je diploma heb je in ieder geval een goede basis gelegd voor je verdere loopbaan in het beroep!

Informatie

bbl + maatwerk
1 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Huisje voor biodiversiteit

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Martine Niks-Cuijten

“Kijk dit blije ei hoofd! Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik vrijwillig nog een opleiding zou volgen en het ook nog eens superleuk zou vinden, had ik je niet geloofd. Maar wat was dit een leuk jaar zeg! Ik keek uit naar iedere woensdag dat ik naar het Yuvertapark kon voor de opleiding Urban Green Development. Ik heb genoten van iedere studiedag! Ik heb zoveel inspiratie opgedaan en nieuwe vriendschappen gesloten met klasgenoten. Gelukkig ben ik nog niet helemaal klaar. Dan volg ik nog 1 module en lever ik mijn rode draadopdracht in (er kwam even een bevalling tussendoor ????)."

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij Gemeente Laarbeek

Maaike van Leeuwarden

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Ivo staat op straat naast planten en een boom

“Plantenkennis, kleine kneepjes hoe snoei je het beste een boom, dat is wat ik tijdens de bbl-opleiding medewerker hovenier niveau 2 heb geleerd. Daarvoor was ik er een leek in en nu heb ik de vaardigheden en de basis erin zitten. Het bezig zijn vind ik daarnaast ook leuk. Ik ben er niet 1 die constant in de schoolbanken wil zitten en buiten leer je ook een hele hoop. Meer dan dat je eigenlijk van papier leert.”

Ivo

Medewerker gemeente Heerlen

Gerelateerde opleidingen

Man die planten aan het poten is - medewerker groen en cultuurtechniek

Medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 2)

Tijdens deze opleiding leren jouw medewerkers groen en cultuurtechniek  alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Biodiversiteit en duurzaamheid staan centraal in de opleiding.

bbl + maatwerk
2 jaar
Man die bestrating aanlegt - Medewerker hovenier

Medewerker hovenier (niveau 2)

In deze opleiding staat het aanleggen en onderhoud van groen centraal. Denk hierbij aan (dak)tuinen en groene projecten.

bbl + maatwerk
2 jaar
Man in een kano - Medewerker natuur water recreatie

Medewerker natuur, water en recreatie (niveau 2)

In de opleiding als medewerker natuur, water en recreatie (NWR) leert de medewerker van alles over het onderhouden en beheren van de groene buitenruimte: publieke ruimtes zoals die van gemeentes, vakantieparken en sportvelden.

bbl + maatwerk
2 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Assistent Plant, Dier of (groene)leefomgeving (niveau 1)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Assistent Plant, Dier of (groene)leefomgeving (niveau 1)