Urban Green Development (UGD) – masterclass Het groene, circulaire gebouw
Wat kun je allemaal in, op of aan een gebouw doen om het te vergroenen?
Groene gebouwen zien er niet alleen aantrekkelijk uit, maar leveren ook diverse voordelen op voor mens en milieu. Zo verminderen groene gebouwen de kans op wateroverlast en zorgt het groen voor verkoeling. In de module Het groene, circulaire gebouw krijg je antwoorden op de vraag: “Wat kun je allemaal in, op of aan een gebouw doen om het te vergroenen?”
Om duurzaam te kunnen bouwen en vergroenen is circulair werken belangrijk. Waar loop je allemaal tegenaan als je circulair om wil gaan met materialen? Hoe pak je dit aan?
Doel
Je krijgt inzicht in het belang van groene gebouwen en in de diverse technische systemen voor binnen-, dak- en gevelgroen. Ook leer je welke soorten planten je hiervoor kunt gebruiken en besteden we aandacht aan duurzaam en circulair werken.
Voor wie is de module het groene circulaire gebouw?
Je werkt in of voor de groene of technische sector of hebt interesse in dit onderwerp en bent in het bezit van één van de onderstaande diploma’s:
- Mbo niveau 4 diploma of een niveau 4 werk- en denkniveau;
- Branche-diploma VHG;
- HBO (AD of bachelor) of universitair diploma.
Daarnaast ben je in staat om:
- Een presentatie te verzorgen met visuele ondersteuning;
- Rapportages en plannen te maken;
- Informatie te verzamelen uit diverse bronnen.
Voldoe je niet aan deze eisen en wil je toch deelnemen, neem dan contact op met levenlangontwikkelen@yuverta.nl.
Wat leer je?
Onder de tabbladen vind je een algemeen korte toelichting over de inhoud van de module Het groene, circulaire gebouw en een samenvatting van de gehele opleiding (inclusief de zes modules).
Module Het groene, circulaire gebouw
Groene gebouwen zien er niet alleen aantrekkelijk uit, maar leveren ook diverse voordelen op voor mens en milieu. Zo verminderen groene gebouwen de kans op wateroverlast en zorgt het groen voor verkoeling. Wat kun je allemaal in, op of aan een gebouw doen om het te vergroenen? En hoe neem je circulariteit daarin mee?
In deze module leefbaar gebouw komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Belang van een groen gebouw;
- Randvoordvoorwaarden voor de toepassing van groen in of op een gebouw (o.a. temperatuur, wind, licht);
- Plantenkennis, sortiment dat geschikt is voor binnen-, dak- en gevelgroen;
- Diverse technische systemen voor binnen-, dak- en gevelgroen;
- Praktische aspecten rond aanleg en onderhoud van interieur-, dak- en gevelgroen.
- Circulariteit: wat is het? Hoe richt je zo circulair mogelijk een gebouw in? Welke uitdagingen zijn er als je materialen wil hergebruiken?
- Excursies: bezoek aan relevante projecten en bedrijven.
Opleiding UGD
Urban Green Development gaat over het creëren van een groene, leefbare en toekomstbestendige (stedelijke) omgeving. Je leert op een brede manier te kijken naar het vergroenen van onze leefomgeving. Je ontwikkelt je tot een echte ‘spin in het web’, iemand die anderen inspireert én verbindt. Je leert hoe je bewuste, toekomstgerichte keuzes maakt voor stedelijke vergroening. Daarbij leer je hoe je jouw keuzes stevig kunt onderbouwen en hoe je kennis uit verschillende vakgebieden slim combineert in een sterk adviesplan.
Ook ontdek je hoe je kunt bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de Europese natuurherstelwet – belangrijke thema’s waar overheden en bedrijven steeds meer waarde aan hechten. De afzonderlijke modules bieden inzicht in actuele ontwikkelingen in het betreffende vakgebied, de belangrijkste aandachtspunten en benodigde kennis om zelf met het thema aan de slag te kunnen gaan. Tijdens de modules bouw je bovendien aan een waardevol netwerk in het vakgebied. Zo vergroot je niet alleen je kennis, maar ook je kansen op de arbeidsmarkt!
De opleiding Urban Green Development bestaat uit een reeks modules die theorie en praktijk op een inspirerende manier combineren. Je volgt verschillende modules van elk vier lesdagen, waarin je actuele kennis opdoet, werkt aan praktijkgerichte opdrachten en op excursie gaat naar inspirerende voorbeeldlocaties. Zo ervaar je direct hoe vergroening in de praktijk werkt en wat het oplevert.
Klik hier voor de overige modules:
- Biodiversiteit 1: stedelijk groen en ecologisch beheer
- Biodiversiteit 2: bodemleven en aquatische ecologie
- Waarden van groen voor de mens
- Klimaatadaptatie
- Eetbaar groen
De opleiding Urban Green Development wordt uitgevoerd in samenwerking met de hotspot Groene leefbare stad en het practoraat Groene Leefbare Stad.
Opbouw, werkwijze en leerroute
De module Het groene, circulaire gebouw bestaat uit 4 lesdagen waarbij theorie en praktijk op een inspirerende manier gecombineerd worden. Je gaat aan de slag met actuele kennis en gaat op excursie naar inspirerende voorbeeldlocaties. Zo ervaar je direct hoe vergroening in de praktijk werkt en wat het oplevert.
Bijzonderheden
Deze module is onderdeel van de opleiding Urban Green Development. Je kunt ervoor kiezen om de gehele opleiding te volgen of deel te nemen aan de afzonderlijke modules. De modules duren elk 4 dagen.
Vervolg en afsluiting
Vervolg
Wil je meer weten over de opleiding Urban Green Development of over een van de andere modules? Klik onderaan deze pagina op de opleiding UGD of gewenste module.
Afsluiting
Aan het eind van deze module ontvang je een verklaring van deelname namens Yuverta llo.
*Wanneer je deelneemt aan de opleiding Urban Green Development, vindt er aan het eind van de opleiding een examen plaats. Indien je hiervoor slaagt, ontvang je een microcredential namens Yuverta llo.
Referenties en ervaringen uit de praktijk
De opleiding was passend bij mijn huidige functie en heeft me meer kennis gebracht, meer inzicht, vakgericht, zeer divers lesmateriaal en kundige docenten.
Gosse Jilderda
Ecologisch adviseur Frisia Group
Door de opleiding ben ik minder in hokjes gaan denken en meer gaan kijken naar wat er mogelijk is in het gebied.
Jort Bos
Senior werkvoorbereider bij Stadswerk072
‘Met de kennis die ik nu heb, kan ik in allerlei gezelschappen uitleggen wat ik bedoel en waarom dit waardevol is voor klimaatadaptatie en vergelijkbare thema’s. Mijn communicatie met klanten verloopt nu beter. Ik merk dat mijn kennis fors is gegroeid'.
Arno de Jong
Ecologisch Hovenier
Startdata
Naam + locatie | Beschrijving | Aantal plekken | Prijs | Inschrijven |
---|---|---|---|---|
Urban Green Development (UGD) – masterclass Het groene, circulaire gebouw – 18 maart 2026 – Houten | 18-03-2026 - 09:00 tot 16:00 uur | 15 | €1.145,00 |
Staat je gewenste startdatum of locatie er niet tussen? Schrijf je in voor de wachtlijst of neem contact op.
Gerelateerde opleidingen
Urban Green Development (UGD) – masterclass Biodiversiteit 1: stedelijk groen en ecologisch beheer
In de UGD - module Biodiversiteit krijg je inzicht in ecologische processen en principes van biodiversiteit die van belang zijn voor natuurlijk groenbeheer. Je kunt hierdoor bewuste keuzes maken voor de realisatie en het beheer van groen.
Urban Green Development (UGD) – masterclass Waarden van groen voor de mens
In de UGD module Waarden van groen voor de mens leer je hoe je (maatschappelijke) organisaties kunt helpen om groen een belangrijke plek te geven.
Urban Green Development (UGD) – masterclass Klimaatadaptie
Klimaatverandering: hoe ga je daarmee om als het gaat om water- en groenbeheer? Leer in de module Klimaatadaptie wat de veranderingen betekenen voor de inrichting en het beheer van de ruimte.