
Vakexpert voeding en technologie, niveau 4
mbo deeltijd opleiding (bbl+maatwerk)
Een vakexpert voeding en technologie is gericht op het ontwikkelen en bereiden van voedingsmiddelen voor mens en dier. De medewerker is zich sterk bewust van de invloed die de verschillende factoren hebben op het eindproduct, het (productie)proces en de kosten.
De werkzaamheden en de eisen die gesteld worden aan medewerkers en bedrijven in de levensmiddelenindustrie worden steeds complexer en van een hoger niveau. Het blijven ontwikkelen van medewerkers is daarom essentieel.
Doel
De vakexpert is duurzaam en toekomstbestendig inzetbaar in de levensmiddelenindustrie. De medewerker beschikt over up-to-date kennis op het gebied van voedselkwaliteit, levensmiddelenleer en voedselveiligheid. De medewerker voert kwaliteitsanalyses uit en beheerst het gebruik van meetapparatuur. De medewerker kent de eisen rond voedselkwaliteit voor het gehele productieproces, van oogst tot verpakking.
Voor wie?
Voor allround operators in de levensmiddelenindustrie. Deelnemers kunnen worden aangemeld voor de opleiding of er kan een incompany traject worden gestart.
Voorkennis
Je beschikt aantoonbaar over minimaal niveau 3 werk- en denkniveau. Bij voorkeur enkele jaren werkervaring, opgedaan in de levensmiddelenindustrie.
Wat leer je?
Thema’s die aan bod komen zijn:
- Kwaliteit, (voedsel)veiligheid en milieu
- Apparatuur en technische voorzieningen
- Product- en procesanalyse
- Plannen, logistiek en keten-denken
- Efficiënt produceren
- Verbeteren van (productie)processen
In deze opleiding verschuift de focus van het bedienen naar het volledig begrijpen van het proces en de eigen rol daarin. Je ziet de samenhang en invloed van de verschillende bedrijfsprocessen. Door deze kennis en inzichten verhoog je je eigen werkplezier.
De opleiding besteed ook aandacht aan persoonlijke ontwikkeling op het gebied van communicatie, samenwerken, analyseren en interpreteren.
Opbouw, werkwijze en leerroute
De kern van de opleiding wordt gevormd door de werkplek-opdrachten. De medewerker verwerkt de aangeboden theorie door het maken van opdrachten binnen de eigen productieomgeving. Hierdoor creëert iedere medewerker zijn of haar eigen bedrijfsspecifieke maatwerk.
Bijzonderheden
Het is verplicht om 650 uren per jaar te werken in een erkend leerbedrijf in de levensmiddelenindustrie, naast de opleiding.
Vrijstelling
Vrijstellingen kunnen van toepassing zijn, afhankelijk van de individuele vooropleiding.
Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)
- Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
- In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
- Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
- Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
- De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
- Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.
Afronding en vervolg
mbo 4 diploma Vakexpert voeding en technologie. (crebonummer 25463).
Na het afronden van deze opleiding beschik je over een startkwalificatie voor een hbo–opleiding.
Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?
Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen. Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.
Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.
Referenties en ervaringen uit de praktijk
“De topopleiding UGD sloot inhoudelijk precies aan op wat ik nodig had als beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit.”
Martine Niks-Cuijten
Beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit Gemeente Laarbeek
Goede uitleg en verfrissende opmerkingen. Goede locatie. Voor herhaling vatbaar.
Jo Vankan
Eigenaar Jo Vankan Groen
"Wat was het een heerlijke tijd! Een jaar lang genoot ik wekelijks van de topopleiding Urban Green Development van Yuverta. Samen met en van elkaar leren, avontuurlijke excursies naar steden en bossen, geraakt worden door groen en goede gesprekken, groenontwerpen maken, een bredere blik op het belang van natuur in ons leven, de vrijheid om je te verdiepen in een zelfgekozen locatie, het was onverminderd waardevol. Vanmorgen geweldige presentaties en vanmiddag de uitreiking van de getuigschriften. Biodiversiteit, sociale waarden van groen, klimaatadaptatie, trends van vroeger en nu, circulariteit, het levende gebouw en eetbaar groen; wat hebben we veel geleerd om direct toe te passen en de wereld om ons heen te veranderen. Trots op ons."
Annemarie Bergsma
Nurse | Chair and Founder The Sustainable Nurse/ De Duurzame Verpleegkundige | community-led development
Gerelateerde opleidingen
Allround operator in de mengvoederindustrie, niveau 3
Wil jij als operator in de mengvoederindustrie meer leren over onderwerpen, zoals grondstoffen en receptuur, proces en besturing, zorgsystemen, persen, malen en mengen? En zou je het verbeteren van processen nog beter willen beheersen?
Inleiding in de levensmiddelentechnologie, niveau 2 en 3
Heb jij interesse in de levensmiddelenindustrie of ben je er nog maar net werkzaam, dan is deze opleiding iets voor jou. Je leert de basisbeginselen van voedselveiligheid, en het zorgdragen voor de kwaliteit van het eindproduct.
Vakbekwaam medewerker voeding en technologie, niveau 3
Voor operators in de levensmiddelenindustrie. Medewerkers kunnen individueel worden aangemeld voor de opleiding of er kan een in-company traject worden gestart.