Doel

Tijdens de opleiding Medewerker natuur, water en recreatie word je opgeleid voor een job in de recreatiesector. Jij leert alles rondom het aanleggen van en zorgen voor de het groen bij een vakantiepark, in bossen, bij water of in een recreatiegebied.

Eisen

Vooropleiding
- Diploma niveau 1
- Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
- VMBO leerwegen: BL, KL, GL of TL

Doelgroep

Met dit diploma op zak werk je in de recreatiesector en zorg jij ervoor dat de gasten een onvergetelijke vakantie hebben. Je helpt mee met de uitvoering van entertainment of sportprogramma's, voert reparaties en/of onderhoudswerkzaamheden uit en je bent een vraagbaak voor gasten op bijvoorbeeld de camping. Ook kun jij het zwembadwater op de camping of in het vakantiepark controleren.

Afsluiting

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 2 Medewerker natuur, water en recreatie (crebonummer 25622).

Doorleren

Na de niveau 2 opleiding Natuur, Water & Recreatie medewerker kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@

Opbouw van deze MBO-opleiding

De MBO niveau 2 opleiding natuur, water en recreatie start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Denk hierbij aan omgang met gasten, onderhoud van het recreatiepark of sportterrein, waterbeheer en van alles over planten en dieren. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept.

Deze recreatieopleiding is er ook op niveau 3 en niveau 4. Vind je werken in de natuur sowieso leuk? Kijk dan ook eens bij medewerker groen en cultuurtechniek of medewerker hovenier .

Wat leer je

  • Kennis van de omgeving: In de natuur en/of op recreatieterreinen vind jij je weg.

  • Samenwerken: Je leert werken in teamverband of onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende.

  • Klantgerichtheid: Zeker in de recreatiesector heb jij een klantgerichte houding.

De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.

Lesgeld

BBL niveau 1-2 (deeltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 253,- voor BBL niveau 1 en 2.

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen. Voor de BBL-opleiding medewerker natuur en recreatie zijn de totale kosten ongeveer € 410,-.

Vrijwillige (ouder)bijdrage  

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (BBL):

  • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
  • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
  • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
  • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
  • De opleiding kan op diverse locaties in Limburg uitgevoerd worden.
  • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte cursus te volgen.