Nieuws
6 november 2023

Een blik in de bbl + maatwerk regioklassen bij Carbon6

Schermafbeelding 2023-11-10 095722

In de bruisende bbl + maatwerk regioklassen van locatie Carbon6, onder leiding van docent Cyriel, ontvouwt zich een boeiend schouwspel.

Carbon6

Carbon6

Deze plek biedt niet alleen het gemak van een station op drie minuten loopafstand, maar herbergt ook een diverse groep bbl + maatwerkdeelnemers uit uiteenlopende regio’s, van Weert tot Zuid-Limburg. Bij Carbon6 worden bbl + maatwerkopleidingen zoals Hovenier, Groen en Cultuurtechniek, Natuur, Water en Recreatie en Opzichter/Uitvoerder Groene Ruimte aangeboden. Wat deze klassen zo bijzonder maakt, is de mix van deelnemers die al werkzaam zijn bij verschillende gemeentes zoals Heerlen, Kerkrade en Stein, maar ook bij bijvoorbeeld gerenommeerde aannemers en hoveniersbedrijven zoals Dolmans, Vebego en Krinkels.

De regioklassen op deze locatie verwelkomen deelnemers op verschillende mbo-niveaus, variërend van niveau 2 tot en met niveau 4. Hierbij zijn er zowel tweedejaars als derdejaars studenten, waarbij velen dit jaar hun examens zullen afleggen. De sfeer in de klas is levendig en gezellig. Ongeveer een derde van de groep bereidt zich dit jaar voor op hun examens.

Remco

Ik ontmoette de 47-jarige Remco, een deelnemer met veel werkervaring. Van eigen ondernemer in de transport tot biologische supermarkt. Een intrigerend verhaal waarbij zijn reis naar de groene sector begon met een YouTube-filmpje, waarin hij geïnspireerd raakte door ‘Tim The Lawnmower Man’ uit Australië, die met toewijding gazons maait. Een aantal uren bingewatchen later, bracht Remco tot een beslissing: “Misschien wil ik wel hovenier worden. Ik ben handig, ik kan bouwen. Misschien wil ik wel een bbl-hoveniersopleiding gaan volgen,” deelt hij enthousiast.

Nu werkt hij via TRI bij een klein hoveniersbedrijf: “We hebben 5 man personeel en we doen eigenlijk alles, van plantjes zetten tot aan elektra voor overkappingen. Als het in de tuin geplaatst kan worden dan bouwen we het. Bouwtechnisch houd ik het in de gaten.”

Remco wordt aangetrokken door de vrijheid die de opleiding biedt, zoals hij uitlegt: “Docent Cyriel geeft je veel vrijheid. Hij is niet iemand die heel de tijd staat te vertellen wat je moet doen. Dat is super positief.” Ondanks uitdagingen met het AVO-gedeelte (Nederlands, Engels en Maatschappijleer), heeft Remco de steun en begeleiding gevonden die hij nodig heeft. Hij waardeert de goede voorbereiding en begeleiding die Cyriel biedt en is blij met de ondersteuning vanuit TRI, de organisatie waardoor hij deze waardevolle ervaring kan opdoen. De mogelijkheden om hulp te vragen zijn er, maar zoals Remco benadrukt: “Je moet wel vragen.” Met deze positieve instelling en ondersteuning heeft Remco de kracht gevonden om zijn passie voor groen te volgen. Met de dag groeit zijn expertise in de prachtige wereld van de hoveniers.

231027_Quotes_1200x800px_Campagnebeeld2

Ivo

Ik ontmoette ook Ivo, een 37-jarige professional die bij de gemeente Heerlen werkt. De gemeente bood hem de kans zijn basiskennis van groen uit te breiden. Ivo volgt nu de bbl + maatwerkopleiding Hovenier niveau 2. Hij balanceert zijn tijd tussen één dag school en vier dagen vast werk bij de gemeente. Als medewerker in de buitendienst bij de gemeente Heerlen deed hij ervaring op met groen, maar wilde hij zijn theoretische kennis aanscherpen.

Ivo begon zijn groenreis op niveau 1 en ontdekte dat zijn passie voor groen hem naar niveau 2 bracht, zelfs toen hij onverwachts werd aangenomen voor een nieuwe functie binnen de gemeente. Zijn enthousiasme voor de praktische kant van het werk is duidelijk: “Het bezig zijn, daar geniet ik het meest van. Buiten leer je veel meer dan vanaf papier.” Voor Ivo is deze opleiding niet alleen een manier om zijn groenkennis te vergroten, maar ook een kans om zichzelf verder te ontwikkelen.

Vragen?

Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Stad van de Toekomst

Lancering nieuwe blogserie Stad van de Toekomst

Groen, de groene omgeving, de groene stad, staat volop in de belangstelling. Klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit is steeds meer zichtbaar om ons heen. Dit geeft tegelijkertijd kansen voor groene stadslandschappen. Meer groen geeft steden en dorpen de capaciteit om te blijven functioneren na extreme weersomstandigheden
Gewasbeschermingsonderwijs - Herman Janssen

40 Jaar Gewasbeschermingsonderwijs

Als bevlogen docent met 40 jaar ervaring in het gewasbeschermingsonderwijs heeft Herman Janssen wel wat te melden dacht de redactie. En dus vroegen we de afzwaaiend docent – per 1 september 2023 heeft hij afscheid genomen bij Yuverta – om een interview.
Blauwe Hotspot Dordrecht

Blauwe Hotspot Dordrecht

De Blauwe Hotspot Dordrecht is dé community voor studenten, docenten en professionals uit het blauwgroene domein die zich specifiek richt op de thema's Water, Bodem & klimaat'.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is groen. Een blik in de bbl + maatwerk regioklassen bij Carbon6