Ontdek de voordelen van onze Opleidingen voor Hoveniers

Welkom bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen (LLO), dé partner voor bedrijven in de groene sector die streven naar het versterken van hun team met gekwalificeerde hoveniers. Onze opleidingen hovenier bieden een uitstekende kans voor bedrijven om hun medewerkers te laten groeien en uit te blinken in dit vakgebied. Of je nu op zoek bent naar bijscholing voor ervaren personeel of een solide basis wilt leggen voor nieuwkomers, onze hovenier opleidingen op mbo niveau zijn ontworpen om aan al je opleidingsbehoeften te voldoen. Heb jij groene vingers? Lees dan zeker verder.

Man aan het werk in een tuin met een machine

VHG Brancheopleidingen

Bij Yuverta LLO bieden wij de VHG Brancheopleidingen aan. Deze bestaan uit de opleidingen Aankomend Hovenier, Hovenier, Vakbekwaam Hovenier, Aankomend Projectleider 1 & Aankomend Projectleider 2 en de Basisopleiding Interieurbeplanting.

De VHG opleidingen bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen (LLO) worden in de avonden gegeven en zijn afgestemd op werkenden. De opleiding tot hovenier is gericht op de praktijk.

De opleidingen omvatten zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden om groenvoorzieningen te ontwerpen. Deelnemers leren alles over plantenkennis, tuinontwerp, aanleg van tuinen en onderhouden van tuinen, maar ook over zaken als bodemkunde, machinale technieken en groenbeheer. Daarnaast worden er in sommige opleidingen, zoals de VHG-brancheopleiding aankomend projectleider of de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte belangrijke aspecten van ondernemerschap en projectmanagement behandeld, waardoor afgestudeerden niet alleen vakbekwaam zijn maar ook in staat zijn om zelfstandig projecten te leiden en te beheren op hun werkplek, met name in de groene ruimte. Onze ervaren docenten begeleiden de deelnemers door middel van interactieve lessen en praktijkopdrachten, zodat jezelf of je medewerkers een brede en diepgaande kennis opdoen die direct toepasbaar is in de professionele wereld van de groene sector.

Erkende Kwalificaties voor Professionele Groei

Naast de VHG Brancheopleidingen biedt Yuverta LLO bbl + maatwerk verschillende opleidingen hovenier aan op diverse niveaus. Jouw medewerkers worden incompany opgeleid tot vakbekwaam hovenier. Samen bespreken we de mogelijkheden om de bbl-opleiding af te stemmen voor jouw organisatie.

Hieronder een overzicht van de bbl + maatwerk opleidingen:

Tijdens een bbl-opleiding tot hovenier gaat de medewerker één dag per week naar school en werkt de medewerker vier dagen bij jou op de werkvloer als erkend leerbedrijf. Op school krijgt de medewerker algemeen vormend onderwijs met vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Het is de ideale manier om werken en leren te combineren.

Man heeft een plant in zijn hand

Welke VHG brancheopleidingen biedt Yuverta LLO aan?

VHG - Aankomend Hovenier - man aan het werk in de tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend hovenier

Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
Jongen die een meting doet in een tuin - HovenierYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Hovenier

De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op het eerste leerjaar (Aankomend Hovenier).

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
VHG - Vakbekwaam hovenier - man aan het werk in de tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Vakbekwaam hovenier

In het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding rond je de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier af. Er vindt een verdere verdieping plaats op de onderwerpen aanleg en je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
VHG - Aankomend projectleider 1 - scherm met een ontworpen tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
VHG - Aankomend projectleider 2 - scherm met een ontworpen tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
Man strooit een bepaald middel op de grondYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Assistent hovenier

In deze praktische opleiding doe je kennis en vaardigheden op om een goede start te maken als assistent medewerker in de groene sector. Bijvoorbeeld bij een hovenier, groot groenvoorziener, kweker, tuincentrum of gemeente.

Brancheopleiding
60 dagdelen (180 uur)
€ 2.830,00 p.p.
Kleine plantjes in potjes - VHG basisopleiding InterieurbeplantingYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Basisopleiding interieurbeplanting

Wil je meer kennis opdoen over waarom planten bijdragen aan een prettiger en gezondere werkomgeving? Kennis opdoen over het verzorgen, snoeien en onderhouden van interieurbeplanting? En je kennis over het assortiment vergroten? Volg dan de VHG basisopleiding Interieurbeplanting. De opleiding vindt plaats op een grote kwekerij waar planten voor de interieurbeplanting gekweekt worden.

Brancheopleiding
21 uur (3,5 dag)
€ 1.152,00 p.p.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Jan Knevelbaard

"Ik heb in de Topopleiding UGD een boeiende dag van Karel Eigenraam mogen ervaren. In mei/juni is het mogelijk om in Houten en Klaaswaal, de wereld onder onze voeten te leren kennen."

Jan Knevelbaard

Docent groen-blauw mbo bij Yuverta

Gosse Jilderda

"Gisteren de topopleiding Urban Green development van Yuverta Houten mogen afronden. Zeer inspirerende opleiding, leerzaam, prachtige excursies, boeiende leerkrachten, waar we verder mee kunnen. En zeker niet te vergeten de leuke klasgenoten die heb mogen leren kennen."

Gosse Jilderda

Hoofduitvoerder en ecologisch adviseur bij Frisia Groep

Martine Niks kijkt naar een Boom

“De topopleiding UGD sloot inhoudelijk precies aan op wat ik nodig had als beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit.”

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit Gemeente Laarbeek

Vier mannen die praten in de tuin

Veelgestelde vragen

Past de mbo opleiding Hovenier bij mij of mijn medewerkers?

Twijfel je of de mbo opleiding Hovenier de juiste keuze is voor jou? Bij Yuverta LLO streven we ernaar om een opleidingsomgeving te creëren die geschikt is voor een diverse groep deelnemers. Of je nu net begint aan je carrière in de groene sector of al enige ervaring hebt als hovenier, onze mbo opleiding hovenier biedt een gestructureerd leertraject dat is ontworpen om de vaardigheden en kennis van elke deelnemer te vergroten. Met persoonlijke begeleiding, praktijkgerichte lessen en flexibele leertrajecten, helpen we je om jouw potentieel te realiseren en jouw doelen te bereiken als (vakbekwaam) hovenier. Of je nu wilt werken bij een hoveniersbedrijf, zelfstandig ondernemer wilt worden of je vaardigheden wilt uitbreiden binnen je huidige functie, onze opleiding Hovenier biedt de nodige skills en kennis om je ambities waar te maken. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek of een van de opleidingen hovenier bij je past.

Op welke locaties worden de opleidingen hovenier gegeven?

Plant met bloemen
Man is een tuin aan het bestraten met tegels

Wat zijn de verschillen tussen de hovenier opleidingen?

Tijdens een bbl opleiding tot (vakbekwaam) hovenier, die incompany of op locatie wordt gegeven, krijg je AVO-vakken, zoals Nederlands. In sommige gevallen krijgt de medeweker hiervoor vrijstelling. Bijvoorbeeld wanneer de medewerker al een mbo niveau 2-3 diploma heeft. Dit gaat in overleg met de docent tijdens de intake. Deze opleidingen worden afgesloten met een crebo erkend diploma.

Tijdens een VHG-brancheopleiding, die in Boxtel of in Houten gegeven wordt, krijg je geen AVO-vakken. Tijdens de VHG opleiding tot hovenier leer je hoe een hovenier werkt en denkt en bereid jij je voor op het beroep. Na afronding van de opleiding Vakbekwaam Hovenier krijg je een diploma dat wordt erkend door de Branchevereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG).

Beide type opleidingen bereiden je voor om als (vakbekwaam) hovenier te gaan werken.

Is het mogelijk om van een mbo opleiding tot hovenier door te stromen naar een opleiding op hbo niveau?

Ja het is mogelijk om een hbo opleiding te volgen wanneer je een mbo opleiding op niveau 4 hebt afgerond.

Welke voorkennis is er nodig voor de opleidingen hovenier?

Op de pagina van iedere opleiding tot hovenier van Yuverta Leven Lang Ontwikkelen wordt vermeld welke voorkennis er nodig is.

Man en vrouw aan het werk in de tuin

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Opleidingen hovenier