Nieuws
22 september 2023

Bijblijven in een veranderende wereld

Bijblijven in een veranderende wereld - Groene wand van een gebouw

Yuverta LLO geeft trainingen die aansluiten op de hedendaagse behoefte.

Een leven lang leren en ontwikkelen is in steeds meer beroepen noodzaak. Zo ook in de hoveniersbranche. Gingen we eerder van motor-naar accumachines, er wordt nu kennis gevraagd van bodemleven, klimaatadaptatie en verticale begroeiing. Yuverta LLO speelt voortdurend in op de behoeftes van de sector en past het trainingsaanbod daarop aan.

Yuverta Lang Leven Ontwikkelen (LLO) biedt de groenprofessional die zich na of naast zijn werk wil blijven ontwikkelen, een brede range aan vakgerichte trainingen. Plantenkennis, tuintekenen, bosmaaien en motorkettingzagen NKC 1 tot en met 5 zijn enkele voorbeelden van de trainingen die Yuverta LLO aanbiedt.

Nieuw: Bodemleven beheer

Naast de basis-vakvaardigheden die wij aanbieden, kijken wij ook voortdurend naar de inhoud en hoe deze aansluit op de veranderende wereld.’ Aan het woord is Anne-Sophie Kersten, kennismakelaar bij Yuverta LLO. ‘Wij willen ervoor zorgen dat de vakmannen en -vrouwen hun vak zo goed en zo innovatief mogelijk kunnen blijven uitvoeren. De wereld verandert, er wordt steeds meer nadruk gelegd op natuurbehoud, op biodiversiteit en klimaatadaptatie. Ons aanbod sluit daarbij aan. Kijk bijvoorbeeld naar de training Bodemleven beheer. Deze training heeft Yuverta in het leven geroepen voor mensen die meer inzicht willen krijgen in de biodiversiteit van de bodem, welke maatregelen ze kunnen nemen om het bodemleven te verbeteren en wat je daar dan aan hebt. Als groenvoorziener word je een volwaardiger gesprekspartner met deze kennis in je hoofd.’

Kennis en kunde

Jan Prinsen is sinds begin 2023 docent bij Yuverta LLO: ‘Ik geef de training Plantenkennis en daarnaast geef ik trainingen bij organisaties en bedrijven op locatie.’ Prinsen is een ervaren docent; hij werkte hiervoor zestien jaar bij een andere groene onderwijsinstelling en had weer dáárvoor zijn eigen hoveniersbedrijf. ‘Bij Yuverta werk ik meer met volwassenen die al ervaring hebben in het groen óf die als zijinstromer bewust kiezen voor de groensector. Dat is anders en erg aangenaam. Vanaf september geef ik Plantenkennis aan de deelnemers van de VHG-Brancheopleiding en wanneer er incompany-trajecten zijn, dan geef ik daar ook deze training. Ik wil mijn kennis graag delen en ik merk aan de cursisten dat zij dit waarderen.’ Prinsen merkt dat er in de vraagstelling verschuivingen plaatsvinden. ‘De aandacht voor inheemse beplanting groeit en daarnaast is er, ook binnen het openbaar groen, steeds meer belangstelling voor de vasteplantenconcepten en voor natuurlijk beheer.’

De basistraining Plantenkennis duurt twaalf dagdelen en wordt in Boxtel en in Houten gegeven. Tijdens de basistraining leren de deelnemers gangbare bomen en planten te herkennen, inclusief hun originele, Latijnse naam. Wanneer Prinsen een incompanytraining Plantenkennis geeft, wordt de sortimentskennis aangepast op het werk van het hoveniersbedrijf. ‘Tijdens de training merk ik aan de cursisten dat ze enthousiast worden over het vak en over de toepassing van beplanting. In de afgelopen jaren werden tuinen veel bestraat en werd plantenkennis een wat ondergeschoven kindje. Daar zien we nu gelukkig een kentering in, met meer aandacht voor biodiversiteit. En dus voor de planten.’

‘Het is erg aangenaam om met zij-instromers te werken’.

Bijblijven is belangrijk

‘Heel veel trainingen hebben we al en zullen we zeker blijven aanbieden, want een hovenier heeft bepaalde kennis, zoals machinekennis, VCA en tuintekenen, altijd nodig,’ besluit Kersten. ‘Daarnaast ontwikkelen wij trainingen die voor een hovenier eerder wellicht niet zo interessant waren, maar dat nu wel worden. Kijk bijvoorbeeld naar Wonderwoods in Utrecht. Voor het onderhoud daarvan moet je niet alleen verstand hebben van het groen, maar moet je ook kunnen klimmen. Gelukkig bieden wij daarvoor ook trainingen Klimtechnieken en Hoogwerkers en kettingzaaggebruik aan.’

De trainingen die Yuverta LLO aanbiedt, zijn onder meer:

• NKC 1 tot en met 5;
BHV Basis en Vol, ook in Pools en
Roemeens;
• Wet Natuurbescherming N1, N2 en N3;
Tuintekenen Basis en Verdieping;
• Bosmaaien maaien, zagen en maaien &
zagen;
Hoogwerkers en kettingzaaggebruik;
VCA;
Klimtechniek in bomen, diverse
trainingen;
Beheer veterane bomen;
Veilig werken langs de weg;
Tuin- en parkmachines;
Plantenkennis;
Snoeien landschappelijke beplanting;
• Bodemleven beheer;
Eikenprocessierups bestrijden;
Motorheggenschaar.
De trainingen worden op verschillende locaties gegeven, waaronder Houten, Boxtel en Tilburg. Kijk op de website voor startdata, duur van de training en de locatie. Bij voldoende deelname zijn incompanytrainingen ook mogelijk.

Redactie

Dit artikel is gepubliceerd in het Vakblad De Hovenier, nr. 7 2023. Auteur: Heidi Peters. Geïnterviewde: Anne-Sophie Kersten en Jan Prinsen.

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Hotspot teelt - 2 mannen bij een boom

Hotspot teelt

De Hotspot Teelt is hét groene netwerk voor studenten, professionals en partners. Samen leren, innoveren en onderzoeken. De hotspot heeft als missie om duurzaamheid en circulariteit in de (sier)teeltsector te bevorderen door samen te werken, innovaties toe te passen en door het onderwijs.
Yuverta-llo-trainingen-juni-1200x800

Start trainingen en opleidingen in juni

We hebben een handig overzicht samengesteld van de trainingen en opleidingen die in juni van start gaan. Zo vind je de startdata handig op een rij en kun je in 1 oogopslag zien of het past in jouw agenda! Handig toch? 
Yuverta Bos

Yuverta Bos

We hebben nieuws want het Yuverta Bos gaat volgend plantseizoen de grond in. Locatie is het bosgebied Lage Vuursche (Utrechtse Heuvelrug).

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Bijblijven in een veranderende wereld