Nieuws
24 januari 2024

Hotspot Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving

Hotspot biodiversiteit en duurzame leefomgeving

Aanleiding voor de bewuste hotspot?

De hotspot Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving bij Yuverta in Heerlen/Valkenburg is opgericht in reactie op de groeiende behoefte aan aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid in onze samenleving. In een tijdperk waarin milieuproblemen zoals klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit steeds urgenter worden, ontstaan nieuwe taken en beroepen. Hiervoor is andere expertise nodig op het gebied van kennis en vaardigheden. Dit doen we door bestaande opleidingen toegang te geven tot kennis over biodiversiteit en duurzaamheid maar ook door nieuwe opleidingen te ontwikkelen. De hotspot speelt hierin een cruciale rol bij het opleiden van de volgende generatie professionals die deze uitdagingen kunnen aanpakken.

Het doel van deze hotspot is om een platform te bieden voor studenten, docenten en professionals om zich te richten op de thema’s ‘Biodiversiteit’ en ‘Duurzame Leefomgeving’. Deze hotspot fungeert als een ontmoetingsplek, zowel online als op onze fysieke locatie in Valkenburg aan de Geul, waar kennis en expertise kunnen worden gedeeld en ontwikkeld. Hier kunnen studenten en professionals samenwerken aan oplossingen voor een duurzamere, biodiverse en natuurinclusieve toekomst.

Wat biedt de hotspot aan?

De hotspot Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving biedt een breed scala aan mogelijkheden voor educatie, onderzoek en samenwerking:

  • We zijn betrokken bij onderwijsprogramma’s (Yuverta mbo) en cursussen (Yuverta LLO) gericht op biodiversiteit en het inrichten en behouden van een duurzame leefomgeving (zie ook www.blauwgroenlespakket.nl).
  • We ontwikkelen kennis en stimuleren toegepast en praktijkgericht onderzoek voor onze studenten.
  • We bieden daarnaast ook regelmatig workshops, challenges en evenementen aan voor onze studenten alsook het betrokken netwerk van bedrijven, overheden en andere instellingen.
  • We hebben een nauwe samenwerking met partners in de sector om gezamenlijk te komen tot goed onderwijs, interessante projecten en stages op het gebied van biodiversiteit, natuurbescherming en duurzaamheid. Hiervoor is ook de pps EcoBiose, een RIF project gericht op Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving.

De hotspot fungeert als een Living Lab waar innovatieve ideeën en oplossingen kunnen worden getest en ontwikkeld in de praktijk samen met studenten, docenten en het bedrijfsleven.

Producten

Lesmateriaal: www.blauwgroenlespakket.nl.

Projecten > EcoBiose.

Social media kanalen Hotspot Biodiversiteit en Duurzame leefomgeving:

Vragen?

Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Stad van de Toekomst

Lancering nieuwe blogserie Stad van de Toekomst

Groen, de groene omgeving, de groene stad, staat volop in de belangstelling. Klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit is steeds meer zichtbaar om ons heen. Dit geeft tegelijkertijd kansen voor groene stadslandschappen. Meer groen geeft steden en dorpen de capaciteit om te blijven functioneren na extreme weersomstandigheden
Gewasbeschermingsonderwijs - Herman Janssen

40 Jaar Gewasbeschermingsonderwijs

Als bevlogen docent met 40 jaar ervaring in het gewasbeschermingsonderwijs heeft Herman Janssen wel wat te melden dacht de redactie. En dus vroegen we de afzwaaiend docent – per 1 september 2023 heeft hij afscheid genomen bij Yuverta – om een interview.
Blauwe Hotspot Dordrecht

Blauwe Hotspot Dordrecht

De Blauwe Hotspot Dordrecht is dé community voor studenten, docenten en professionals uit het blauwgroene domein die zich specifiek richt op de thema's Water, Bodem & klimaat'.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Hotspot Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving