Nieuws
24 januari 2024

Hotspot Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving

Hotspot biodiversiteit en duurzame leefomgeving - Vlinder op een bloem

Aanleiding voor de bewuste hotspot?

De hotspot Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving bij Yuverta in Heerlen/Valkenburg is opgericht in reactie op de groeiende behoefte aan aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid in onze samenleving. In een tijdperk waarin milieuproblemen zoals klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit steeds urgenter worden, ontstaan nieuwe taken en beroepen. Hiervoor is andere expertise nodig op het gebied van kennis en vaardigheden. Dit doen we door bestaande opleidingen toegang te geven tot kennis over biodiversiteit en duurzaamheid maar ook door nieuwe opleidingen te ontwikkelen. De hotspot speelt hierin een cruciale rol bij het opleiden van de volgende generatie professionals die deze uitdagingen kunnen aanpakken.

Het doel van deze hotspot is om een platform te bieden voor studenten, docenten en professionals om zich te richten op de thema’s ‘Biodiversiteit’ en ‘Duurzame Leefomgeving’. Deze hotspot fungeert als een ontmoetingsplek, zowel online als op onze fysieke locatie in Valkenburg aan de Geul, waar kennis en expertise kunnen worden gedeeld en ontwikkeld. Hier kunnen studenten en professionals samenwerken aan oplossingen voor een duurzamere, biodiverse en natuurinclusieve toekomst.

Wat biedt de hotspot aan?

De hotspot Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving biedt een breed scala aan mogelijkheden voor educatie, onderzoek en samenwerking:

  • We zijn betrokken bij onderwijsprogramma’s (Yuverta mbo) en cursussen (Yuverta LLO) gericht op biodiversiteit en het inrichten en behouden van een duurzame leefomgeving (zie ook www.blauwgroenlespakket.nl).
  • We ontwikkelen kennis en stimuleren toegepast en praktijkgericht onderzoek voor onze studenten.
  • We bieden daarnaast ook regelmatig workshops, challenges en evenementen aan voor onze studenten alsook het betrokken netwerk van bedrijven, overheden en andere instellingen.
  • We hebben een nauwe samenwerking met partners in de sector om gezamenlijk te komen tot goed onderwijs, interessante projecten en stages op het gebied van biodiversiteit, natuurbescherming en duurzaamheid. Hiervoor is ook de pps EcoBiose, een RIF project gericht op Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving.

De hotspot fungeert als een Living Lab waar innovatieve ideeën en oplossingen kunnen worden getest en ontwikkeld in de praktijk samen met studenten, docenten en het bedrijfsleven.

Producten

Lesmateriaal: www.blauwgroenlespakket.nl.

Projecten > EcoBiose.

Social media kanalen Hotspot Biodiversiteit en Duurzame leefomgeving:

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Arno de Jong aan het werk in de tuin - Topopleiding Urban Green Development levert waaraan behoefte is

Topopleiding Urban Green Development levert kennis waaraan behoefte is

Topopleiding Urban Green Development levert kennis waaraan behoefte is. De topopleiding Urban Green Development van Yuverta LLO trekt een gemêleerde groep mensen: van hoveniers die graag een bredere blik willen tot zij-instromers uit bijvoorbeeld zorg en welzijn.
Man houdt planten in een bak vast - VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO

VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO

Na de zomer, in september, starten de lessen weer voor de VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO. In Boxtel, Roermond en Houten kunnen aankomend hoveniers terecht voor het eerste jaar van de driejarige opleiding tot Vakbekwaam Hovenier.
Hotspot teelt - 2 mannen bij een boom

Hotspot teelt

De Hotspot Teelt is hét groene netwerk voor studenten, professionals en partners. Samen leren, innoveren en onderzoeken. De hotspot heeft als missie om duurzaamheid en circulariteit in de (sier)teeltsector te bevorderen door samen te werken, innovaties toe te passen en door het onderwijs.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Hotspot Biodiversiteit en Duurzame Leefomgeving