Wil jij hovenier worden?

Bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen vinden we praktisch onderwijs belangrijk. We werken samen met experts uit de groene sector zodat onze opleidingen aansluiten bij de arbeidsmarkt. Tijdens een bbl opleiding of een VHG brancheopleiding leer je de vaardigheden die je nodig hebt en kun jij allround hovenier worden. Of je nu nieuw bent in de groene sector, je wilt omscholen of al ervaring hebt, bij ons kun je leren en werken. Je bent vaak lekker buiten en je levert een bijdrage aan een groenere leefomgeving.

Man houdt planten vast in een kist - Hovenier worden

VHG Brancheopleidingen

Bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen bieden wij de VHG Brancheopleidingen aan. Deze opleidingen zijn voor mensen die al in de groene sector werkzaam zijn of dit in de toekomst willen gaan doen door zich bijvoorbeeld te laten omscholen tot hovenier. De opleidingen zijn gericht op volwassenen, worden in de avonduren gegeven en behandelen verschillende aspecten van het vakgebied van het beroep hovenier. Denk hierbij aan tuinaanleg, tuinonderhoud, plantenkennis, boomverzorging, groenvoorziening en landschapsarchitectuur.

Het beroep hovenier; wat doet een hovenier?

Als aankomend hovenier met groene vingers leer je niet alleen het verzorgen van tuinen, struiken snoeien en het onderhouden van bomen, maar ook het planten van nieuwe vegetatie in plantsoenen. Het is een erg afwisselend beroep dat je de kans biedt om buiten te werken en je creativiteit en passie te uiten terwijl je de omgeving van mensen verbetert.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hovenier te worden vanwege de groeiende vraag naar groene experts in diverse sectoren, waaronder hoveniersbedrijven die gespecialiseerd zijn in tuinontwerp en -onderhoud. Denk ook aan een werkplek zoals een gemeente of groenvoorziener waarin je aan het werk gaat in parken of andere groenvoorzieningen.

Met onze verschillende opleidingen kun je gegarandeerd de vaardigheden leren die je nodig hebt om een succesvolle hovenier te worden. Ook als je op latere leeftijd hovenier wilt worden of kiest voor een ander beroep en je wilt laten omscholen tot hovenier. Kortom hovenier worden biedt verschillende mogelijkheden.

VHG - Vakbekwaam hovenier - man aan het werk in de tuin
Hovenier aan het werk in de tuin - Hovenier worden.

Hoe kun je hovenier worden?

Hovenier worden doe je met onze opleidingen, inclusief de opleiding bbl-hovenier. Hier leer je de vaardigheden die je nodig hebt. Tijdens onze hoveniersopleidingen krijg je de kans om zowel theoretische kennis als praktische ervaring op te doen. Je leert over plantensoorten, bodemtypen, ontwerpprincipes voor tuinen, en het gebruik van gereedschappen en machines. Daarnaast besteden we aandacht aan belangrijke aspecten zoals duurzaamheid, ecologie en klantgerichtheid. Onze ervaren docenten staan klaar om je te begeleiden en te ondersteunen bij elke stap van je leerproces, zodat je kunt uitgroeien tot een competente en zelfverzekerde hovenier.

Na de het volgen van de 3 jaar durende opleiding tot Vakbekwaam Hovenier kan je in het hoveniersvak aan de slag. Je kan bijvoorbeeld je eigen hoveniersbedrijf starten of in dienst gaan bij een werkgever zoals een goed hoveniersbedrijf.

Welke VHG brancheopleidingen biedt Yuverta LLO aan?

VHG - Aankomend Hovenier - man aan het werk in de tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend hovenier

Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
HovenierYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Hovenier

De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op het eerste leerjaar (Aankomend Hovenier).

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
VHG - Vakbekwaam hovenier - man aan het werk in de tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Vakbekwaam hovenier

In het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding rond je de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier af. Er vindt een verdere verdieping plaats op de onderwerpen aanleg en je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
VHG - Aankomend projectleider 1 - scherm met een ontworpen tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
VHG - Aankomend projectleider 2 - scherm met een ontworpen tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
Assistent Hovenier VHGYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Assistent hovenier

In deze praktische opleiding doe je kennis en vaardigheden op om een goede start te maken als assistent medewerker in de groene sector. Bijvoorbeeld bij een hovenier, groot groenvoorziener, kweker, tuincentrum of gemeente.

Brancheopleiding
60 dagdelen (180 uur)
€ 2.830,00 p.p.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Maaike van Leeuwarden

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Ivo staat op straat naast planten en een boom

“Plantenkennis, kleine kneepjes hoe snoei je het beste een boom, dat is wat ik tijdens de bbl-opleiding medewerker hovenier niveau 2 heb geleerd. Daarvoor was ik er een leek in en nu heb ik de vaardigheden en de basis erin zitten. Het bezig zijn vind ik daarnaast ook leuk. Ik ben er niet 1 die constant in de schoolbanken wil zitten en buiten leer je ook een hele hoop. Meer dan dat je eigenlijk van papier leert.”

Ivo

Medewerker gemeente Heerlen

Kevin staat tussen de bladeren

“Kennis over de benamingen van planten voor mezelf en voor mijn collega’s heeft de opleiding mij echt mee geholpen, omdat sommige collega’s echt niet weten hoe het heet. Het heeft ook geholpen met het klantgericht uitleggen als mensen naar ons toekomen, waarom we zo laat iets doen. Het leren en werken is ook zeer gevarieerd.”

Kevin

Medewerker Vebego

Vier mannen die praten in de tuin

Schrijf je vandaag nog in!

Klaar om de eerste stap te zetten naar een boeiende carrière als hovenier? Schrijf je dan vandaag nog in voor een van onze hoveniersopleidingen en ontdek hoe Yuverta Leven Lang Ontwikkelen jou kan helpen om jouw doelen te bereiken. Met onze praktijkgerichte aanpak, ervaren docenten en uitgebreide netwerk in de groene sector, ben je verzekerd van een solide basis voor succes in jouw toekomstige carrière als hovenier.

Hovenier worden op latere leeftijd

Wil je een hovenier worden op latere leeftijd? Bijvoorbeeld door omscholing?

Dat is natuurlijk mogelijk! Denk hierbij wel goed na of je in een goede fysieke staat bent, ongeacht je leeftijd. Het hoveniersvak biedt veel mogelijkheden, van aanleg tot onderhoud van tuinen. Maar het zal altijd belastend werk zijn voor je lichaam.

Heb je interesse in een andere carrière als hovenier? Bekijk dan eens onze bovenstaande genoemde VHG Brancheopleidingen. Wil je een passend advies? Neem dan even contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Ben je toch niet helemaal zeker of het hoveniersvak iets voor jou is? Kijk dan eens bij ons aanbod trainingen en opleidingen. Misschien zit er iets anders voor je bij.

VHG-brancheopleiding Aankomend Hovenier start in Roermond - man in het werk in de tuin

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Hovenier worden